Fria linser oroar ögonläkare

Publicerad

En ny lag gör det möjligt att köpa linser utan att ha kollat ögonen först.

Men akta dig! Det kan ge allvarliga skador om inte optikern får säga sitt först, anser Ögonläkarföreningen.

Ögonläkare och optiker rasar mot en lagändring som gjort det möjligt att köpa kontaktlinser från i stort sett vem som helst – på internet, på bensinmacken eller i kvartersbutiken – utan att ha genomgått en undersökning.

Ändringen gäller patientsäkerhetslagen och innebär slopat krav på synundersökning innan man skaffar kontaktlinser, undantaget barn under åtta år.

”Ett slag mot patientsäkerheten”
Kritiker hävdar att det är ett slag mot patientsäkerheten. Ögonläkarföreningen och branschens organisationer lobbar därför ihärdigt för att bestämmelserna åter ska skärpas.

-Vi vill ha samma system som i Storbritannien, där man inte får sälja kontaktlinser utan att patienten kan visa upp ett intyg från en optiker, säger Ögonläkarföreningens ordförande Anders Behndig, professor och överläkare på ögonkliniken i Umeå.

Felaktigt anpassade och använda kontaktlinser kan leda till allvarliga ögonskador som smyger sig på utan att bäraren märker något.

-Jag skickade efter kontaktlinser på internet och fick instruktioner på något för mig totalt obegripligt språk, säger Optikerförbundets ordförande Paul Folkesson.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer