Martin Kinnunen (SD). Foto: TT

Friande dom för SD:s Kinnunen överklagas

Vice chefsåklagare Jakob Holmberg överklagar den friande tingsrättsdomen om bokföringsbrott gällande SD:s riksdagsledamot Martin Kinnunen, rapporterar TT.

Att domen överklagas beror på ”tillkommande mejlkonversationer”, men även den redan befintliga utredningen, säger vice chefsåklagaren Jakob Holmberg till SVT Nyheter.

Expressen avslöjade tidigare i februari att Martin Kinnunen 2013 haft mejlkontakt med Sverigedemokraternas dåvarande ekonomichef Lars Andersson som larmade om brister i bokföringen. Kinnunen ska alltså ha känt till att bokföringen inte hade skötts, trots att han i rätten hävdade att han inte hade fått några såna uppgifter.

– Mejlkonversationerna får betydelse, det är klart, men det är inte bara på grund av dem som domen överklagas. Det är en del av det, säger vice chefsåklagaren Jakob Holmberg.

Mildrar rubriceringen

När Holmberg lämnar in sin överklagan mildrar han till brottsrubriceringen till enbart bokföringsbrott, från grovt sådant inför förhandlingen i tingsrätten.

– Jag nöjer mig med att man prövar för brott enligt normalgraden. Det kan få viss betydelse för strafflängd, säger Holmberg till TT.

Han överklagar även delen om företagsbot för SD-bolaget Samtid&Framtid, det bolag som är centralt i målet och där Kinnunen satt som ende styrelseledamot.

Den friande domen för Kinnunen gällande grovt skattebrott får stå kvar.

Inte oroad

Martin Kinnunen säger att han inte är oroad av överklagan.

– Det finns inga grova brott kvar, det är en helt annan dignitet nu. Åklagaren sänker ribban betänkligt, jag kan inte se att hovrätten skulle göra en annan bedömning än tingsrätten, säger Kinnunen.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer