Nya DNA-analysmetoder ledde till HD:s resning. Tommy Vestergren, kriminaltekniker i polisregion Stockholm, berättar om fallet.

Friande våldtäktsdom prövas igen efter HD-beslut

Uppdaterad
Publicerad

En man som friades från en våldtäkt mot en 14-åring för drygt tio år sedan ställs nu åter inför rätta sedan Högsta domstolen beviljat resning till nackdel för mannen.

Den nya bevisningen, som krävs för resning, består av en ny analys av de dna-spår som säkrades vid händelsen. 

14-åringen stötte ihop med mannen som var i 50-årsåldern en iskall januarikväll för drygt tio år sedan. Mötet resulterade enligt pojken i en våldtäkt och mannen åtalades och dömdes i tingsrätten men friades av hovrätten. Pojkens trovärdighet ifrågasattes och dna-spåret som säkrats vid händelsen gav inte stöd för hans version enligt rätten.

Men dna-spåret arkiverades och återfanns för ett par år sedan i Insats Victoria, Stockholmspolisens inventering av så kallade spårsäkringssatser som används för att dokumentera spår efter misstänkta sexualbrott. 

– Vi samlade in 600 spårsäkringssatser och gick igenom dem för att se om det fanns något mer att göra i ärendena, säger Tommy Vestergren som är kriminaltekniker i polisregion Stockholm.

Fanns oro

Det fanns en oro hos polisen att man hade missat gärningsmän som man borde ha fångat in tidigare. Det visade sig dock att de allra flesta fall hanterats korrekt men ett sextiotal fanns det anledning att granska närmare. Bland dem hittade man fallet med 14-åringen. Trots att det var uppklarat juridiskt sett, skickades det sparade dna-spåret på en förnyad analys. 

– Vi hoppades att man med nya, mer förfinade metoder skulle få fram en fullgod dna-profil som vi inte fått tidigare och det lyckades, säger Tommy Vestergren. 

Stärkte pojkens berättelse

Den nya analysen identifierade ett dna som man tidigare inte lyckades identifiera på spåret som säkrats vid händelsen. Analysen stärkte pojkens berättelse.

Resning, det vill säga att en dom rivs upp och rättegången tas om, tillämpas mycket restriktivt och resning till nackdel för en tidigare friad person är ytterst sällsynt

Mannen nekar till brottsanklagelserna men i morgon, måndag 7 juni, tas fallet upp i Svea hovrätt där han ställs till svars misstänkt för våldtäkt mot barn. 

Handfull ouppklarade fall

Enligt Tommy Vestergren finns det en handfull ouppklarade fall i Insats Victoria som skulle kunna klaras upp om målsägandena vill medverka i utredningarna. Alla vill inte gå igenom en uppslitande rättsprocess flera år efter ett misstänkt sexualbrott, enligt honom.

– Ja det finns några fall i den här insatsen där en gärningsman kanske måste titta sig över axeln, för så fort vi får en möjlighet att gå vidare så har vi ett ärende.

Resning

Resning innebär att en dom som vunnit laga kraft kan upphävas och leda till en ny rättegång om brottet kan ge fängelse i mer än ett år och att det har tillkommit nya omständigheter eller bevis. Det krävs att dessa inte har lagts fram tidigare och att det sannolikt skulle ha lett till att en åtalad frias, eller fälls om det handlar om resning till nackdel för den åtalade, om bevisen eller omständigheterna lagts fram i det ursprungliga målet. 

En resning förutsätter dessutom att den som begär det visar att det är sannolikt att det inte varit möjligt att åberopa omständigheten eller beviset vid rättegången eller genom att överklaga domen, eller att det funnits en giltig ursäkt för att inte göra det. Ansökan om resning ska göras inom ett år från det man får kännedom om det som man grundar sin ansökan på. 

När det gäller en dom från en hovrätt är det Högsta domstolen som beslutar om resning. 

Resning till nackdel för en åtalad sker ytterst sällan i Sverige. Under de senaste decennierna har det bara hänt ett fåtal gånger. 

Källa: Åklagarmyndigheten 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.