Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) menar att det är oacceptabelt att många elever inte har betyg som räcker för att söka till gymnasieskolan. Foto: TT

Fridolin (MP): Vi kan inte ha ett a- och ett b-lag

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) säger till SVT Nyheter att det är oacceptabelt att många elever i nian inte har betyg som räcker för att söka till gymnasiet.

– Vi har inte råd att ha ett a- och ett b-lag i svensk skola. Vi måste se till att alla elever får godkänt och kan skapa sig ett bra vuxenliv, säger han till SVT Nyheter.

Fridolin konstaterar att staten inte tidigare har investerat i en jämlik skola, men säger att det är precis det som regeringen nu gör.

Flera reformer för skolan

Han syftar på de nya reformerna, med läsa-skriva-räkna-garantin, åtgärderna för att stötta skolor med sämre resultat och inte minst regeringens ambition att tillföra sex miljarder kronor till skolor som ska fördelas efter behov – precis det som Skolkommissionen föreslagit.

Men vad är förklaringen till att siffrorna ökar?

– En delförklaring är att en del elever haft kort tid på sig i svensk skola, säger Gustav Fridolin.

Föräldrars utbildningsnivå spelar roll

Siffrorna visar att föräldrarnas utbildningsnivå spelar stor roll för hur det går för eleverna.

– Det är den starkaste varningsklockan i svensk skola – att vi fått en situation där din bakgrund så tydligt påverkar dina resultat. Så ska det inte vara. Vi har inte råd att slösa bort talanger, säger Gustav Fridolin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.