Fridolins svar: Vi har ett ansvar

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson (SD) gick till attack mot Miljöpartiet i går och kallade måndagen för ”skammens dag”.
I Gomorron Sverige i dag svarade MP:s språkrör Gustav Fridolin:
– Man måste möta främlingsfientlighet med det enda den inte tål, mer öppenhet och humanism.

Grunden för ordkriget är lagen om vård och skola till papperslösa som trädde i kraft i går. Jimmie Åkesson angrep lagen i sitt tal i går:

– Det är djupt orättvist att en pensionär som arbetat och betalat skatt hela sitt liv, knappt har råd att laga sina tänder, medan den som uppehåller sig i landet illegalt ska få samma service avgiftsfritt, sa han.

”Politiker har ett ansvar”

Gustav Fridolin menar att Åkessons tankesätt skapar främlingsfientlighet:

– När man skapar skillnad mellan människor får främlingsfientlighet gro. Därför tycker jag att vi politiker har ett ansvar att driva politiken så att alla människor i ett land får samma rättigheter.

– Jag tycker att det är märkligt till exempel att man ska få vård till exempel utifrån vilka papper man inte har och inte vilka behov man har.

Jimmie Åkesson pekade ut er som Sverigedemokraternas ideologiska motståndare, vad säger du om det?

– Det får stå för honom. Vi är två partier som har helt olika idéer om vad Sverige är och vad Sverige skulle kunna vara. Jag tror att vi går en farlig utveckling till mötes om den stora frågan som diskuteras är att människor kommer hit från andra länder.

– Jag är ganska glad att leva i ett land som människor flyr till istället för från. Jag ser andra utmaningar som vi behöver lösa. Vi behöver ta tag i problemen i skolan och problemen med jobben.

Men tar ni inte själva upp frågan på dagordningen då genom att till exempel markera som ni gjorde i går?

– Vi måste stå för humanismen. Jag skulle bli orolig om Sverige blev ett av de länder i Europa där en liten främlingsfientlig grupp får flytta hela debatten efter sig och alla partier svansar efter. Det behövs partier som säger emot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2013

Mer i ämnet