– I dag finns det för lite muskler för Skolinspektionen att kunna stoppa, säger Anna Ekström (S)

Regeringen vill att friskolor som leder till ökad skolsegregation ska stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Oavsett hur populär en friskola är vill regeringen kunna stoppa nyetableringar som leder till ökad skolsegregation. Det lagförslaget kommer inom kort att hamna på riksdagens bord.

– I dag finns det för lite muskler för Skolinspektionen, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) i SVT:s 30 minuter. 

Skolinspektionen ska få möjlighet att stoppa etableringar av fristående grundskolor, om etableringarna anses leda till att eleverna i kommunen inte får en likvärdig utbildning. Det kan handla om att en ny friskola lockar så pass många av eleverna i en kommun att en kommunal skola tvingas till neddragningar eller lägga ner på grund av att man får färre elever och högre kostnader.

– Vi vill att Skolinspektionen ska kunna säga nej till en friskola på den grunden att likvärdigheten försämras och det försvårar arbetet för en likvärdig skola i en kommun, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) i SVT:s 30 minuter.

– I dag finns det för lite muskler för Skolinspektionen att kunna stoppa, just på grund av likvärdighetsskäl, säger hon om förslaget, som ska läggas på riksdagens bord till våren, säger Anna Ekström.

Nyligen presenterade regeringen också ett förslag om en ny lag som ska göra det möjligt tvångsstänga skolor, både friskolor och kommunala skolor, som begår allvarliga fel.

S vill ha kommunalt veto

Socialdemokraterna har nyligen dessutom presenterat ett förslag om att införa ett kommunalt veto. Det förslaget ska upp till beslut på Socialdemokraternas kongress i Göteborg i början av november.

– Kommunen ska helt enkelt ha makten att säga nej om etableringen av en fristående skola skulle försämra likvärdigheten, eller slå sönder skolstrukturen, sade Anna Ekström nyligen till Göteborgs-Posten om S-förslaget.

Utredning: Veto inte möjligt

Det kommunala vetot är en fråga som tidigare har drivits av Socialdemokraterna. I ett utredningsdirektiv 2015 skrev regeringen att man ska formulera hur kommuner kan ges ett avgörande inflytande över nyetableringar av skolor. Samtliga borgerliga partier var motståndare till förändringen, och förslaget stoppades efter att den så kallade Skolkostnadsutredningen 2016 slagit fast att ett sådant veto inte var möjligt att införa. 

– Det skulle ju innebära att kommunen bestämmer och inte Skolinspektionen, sade utredaren Nicholas Prigorowsky till TT.

Se hela intervjun med Anna Ekström i 30 minuter i SVT Play 19.30

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.