Foto: Scanpix

Fritidspersonal slår sommarlarm

Uppdaterad
Publicerad

Barn som är på fritids på sommarlovet väcker reaktioner. Barnombudsmannen får frågan om barn inte har rätt till sommarlov och resursbrist får fritidspedagoger att larma facket. Forskare kallar det ett institutionaliserat sommarlov.

När grundskolan är stängd på sommaren ökar kraven på fritidshemmen, eftersom barnen är där hela dagen, enligt Ann-Charlotte Eriksson, vice ordförande på Lärarförbundet.

-Medlemmarna säger att det är väldigt svårt att upprätthålla kvaliteten. Man har inte tillräckligt med resurser, säger hon och anser att bristen handlar om både personal och pengar.

-Barnen behöver än mer kunna göra utflykter och annat, bort från själva fritidshemsmiljön. Sedan är det klart att om det redan är en låg lärartäthet blir det ännu sämre om man klämmer in semesterplanering, säger hon.

Badkläder och glass

Barn har rätt till vila, enligt FN:s konvention om barnets rättigheter som barnombudsmannen (BO) bygger sitt uppdrag på. Det är också dit pedagoger ringer och undrar om inte barnen har rätt att vara lediga på sommarlovet.

Kommunen ska enligt lag erbjuda en barnomsorg som täcker det behov som föräldrarna har för att till exempel kunna arbeta.

Men även på fritids behöver vardagen brytas för barnen, enligt Tomas Saar, lektor i pedagogik vid Karlstads universitet.

-Att tänka hur kan vi organisera det här i en trygg form men ändå färga det med sommarlov, säger han.

I samband med hämtning kan föräldern passa på att ställa fler frågor än de vanliga. Blir det en utflykt? Behövs badkläder och en peng till glassen?

Sommar vid Fryken

Fritidshem ligger ofta nära skolan. Även i Torsby. Men inte på sommaren. Då flyttar fritids ungefär en halv mil ut till Kallnäs lägergård och Frykens rena vatten. Tanken är att sommarlovslediga barn inte ska känna att de går till skolan, enligt skolchef Fredric Norlin.

-På sommarlovet finns det ingen anledning att barnen ska vara på en asfalterad skolgård. Vi tycker att det är bra att vara där ute eftersom vi vet att det finns en del barn som kanske inte har möjlighet att komma ut och bada och se någonting annat än tätorten, säger han.

Sommarlov på fritids

Skolan börjar. Korridorerna fylls med berättelser. Kanske om resan till Mallorca. Kusinerna i sommarstugan. Eller fisketuren med morfar.

Det kan göra ont. Men känslan av sommarlov kan ändå infinna sig om aktiviteterna har varit annorlunda och pedagogerna skickliga, enligt Tomas Saar.

-Så att barnen upplever det som att jag har haft sommarlov, men på fritids, säger han.

Fakta: Förskola och fritidshem

  • Kommunerna ska erbjuda förskola till barn från ett års ålder när föräldrarna arbetar eller studerar, eller när föräldrarna är arbetslösa eller föräldralediga.
  • Barn till arbetslösa eller föräldralediga ska erbjudas förskoleplats under minst 3 timmar per dag eller 15 timmar per vecka. Vissa kommuner erbjuder längre vistelsetid.
  • Fritidshem är en pedagogisk gruppverksamhet för elever från 6 års ålder till och med vårterminen de år då de fyller 13 år.
  • Fritidshemmet ska, där det är möjligt, följa läroplanen för grundskolan.
  • Enligt skollagen ska fritidshemmet stimulera elevers utveckling och lärande samt erbjuda en meningsfull fritid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.