Snö- och frosthalka får ofta bilister att ta det varsammare eftersom den kan ses med blotta ögat. Men ishalkan kan överraska. Foto: SVT

Frosthalka på vägarna i nästan hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Just nu bör bilister i hela landet, men särskilt i södra Sverige, ta det försiktigt på vägarna.

– Använd vinterdäck och håll avstånden, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

Just nu råder så kallad frosthalka på många vägar. Den är vanlig på hösten när vi har kalla och klara nätter och bildas på snöfria vägar när luftens fukt fryser på vägbanan. Värst är risken för frosthalka i närhet till vattendrag, som exempelvis på broar. Men det kan också bildas dimma som sprider fukten kilometervis.

Störst är risken i södra Sverige där många vattendrag fortfarande är öppna.  Under tisdagsmorgonen var sju bilar inblandade i en olycka på E6 i höjd med Kungälv i riktning mot Malmö. Under måndagen inträffade inte mindre än 20 olyckor i Skåne på grund av halka.

– Det som gör halkan så förrädisk är att det är olika på olika vägar. Det kanske inte är halka när du åker hemifrån men sedan blir det halt, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på SVT.

Ishalkan överraskar bilister

Den farligaste sortens halka är dock den lömska ishalkan, som kan vara svår att se med blotta ögat. Den kan även uppstå när det är plusgrader i luften, vilket har överraskat många bilister. 

Ishalkan är särskilt vanlig när temperaturerna pendlar runt nollstrecket som de gör nu de närmaste dagarna. Då kan vägarna vara så pass nerkylda att vattendropparna fryser direkt vid nederbörd. 

– Det kommer att frysa på och gå fram och tillbaka. Det är det som ställer till på problem, när man inte är beredd. Man kan inte göra så mycket åt saken, men använd vinterdäck, kör försiktigt och håll avstånden, säger Tora Tomasdottir.

Snöfall och regn på torsdag

Mot slutet av veckan kommer ett oväder att dra in över landet från sydväst med blåst samt snöfall som slår över i regn. Då finns även risk för så kallad snöhalka, som helt enkelt är snö som har lagt sig på vägarna.

SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir: Halkan är förrädisk eftersom det kan vara olika på olika vägar. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.