Fruimport är ett växande problem på många av Sveriges kvinnojourer. Foto: SVT

Importerade fruar används som sexslavar

Uppdaterad
Publicerad

Importen av fruar ökar. Sveriges kvinnojourer kommer ofta i kontakt med utsatta kvinnor, som byts ut av män som satt det i system att kontinuerligt ta nya fruar till Sverige.

Kärleken sägs vara gränslös på många sätt. Och att drygt 10.000 kvinnor kommer till Sverige varje år för att leva med en svensk man stärker bilden om den gränslösa kärleken. Men när en svensk man sätter i system att ta hit kvinna efter kvinna för att med hot och våld nyttja dem som sex- och hushållsarbetare. Då är kärleken satt på undantag. Denna verksamhet kallar vissa fruimport.

– Vi har exempel på män som haft fyra-fem fruar och till och med någon som haft sex-sju kvinnor. Alltså bytt kontinuerligt, säger Eva Eriksson som på regeringens uppdrag utrett det växande problemet med fruimport.

Fruimport

Märkbar ökning

Av totalt 88 kvinnojourer svarade 50 stycken på SVT-nyheters frågor kring fruimport. Närmare hälften av dessa hade kommit i kontakt med kvinnor som utsatts för detta under de senaste två åren. Regeringens egen utredare ser fruimport som ett stort ökande problem i Sverige och menar att det kan handla om tusentals fruimportsoffer årligen. Bara under tre månader stötte de utvalda kommunerna på flera hundra kvinnor som utsatts.

– Under en tremånadersperiod har de här kommunerna, 92 kommuner, träffat mellan 500 och 900 kvinnor som på ett eller annat sätt råkat ut för våld, säger en upprörd Eva Eriksson.

I Sverige tillämpas något som kallas 2-årsregeln. Det betyder att om en svensk man tar hit en utländsk kvinna och relationen tar slut inom 2 år utvisas hon till hemlandet. Att samma man gång på gång tar hit nya utländska kvinnor och avsiktligt gör sig av med dem inom två år, är att missbruka 2-årsregeln men inte brottsligt. Nu väcks krav på att 2-årsregeln ska tas bort.

– Dels behöver vi avskaffa 2-årsregeln. Men i väntan på att det är gjort så måste man åtminstone se till att det finns en skyddslagstiftning som fungerar. Till och med Migrationsverket har sagt att i och med att lagen ser ut som den gör nu så kan de inte göra annat än att utvisa kvinnan om relationen tar slut innan två år har gått, säger Gunvor G Eriksson, Miljöpartiets talesperson för jämställdhetsfrågor.

2-års regeln debatteras

Verksamhetschefen för Sveriges största kvinnojour är tveksam till att ta bort 2-årsregeln.

– ”Ta bort 2-årsregeln så löser sig problemet”, så lätt tror jag inte att det är. Om man släpper på 2-årsregeln skulle de människor som idag missbrukar regeln göra det i ännu större utsträckning. Och då har vi ett ännu större problem, säger en skeptisk Ann Isaksson, verksamhetschef för Alla kvinnors hus i Stockholm.

Migrationsverkets uppgift är att granska och registrera de som söker sig till Sverige, inte de som redan är svenskar. Alltså registreras kvinnorna men inte männen. Migrationsverket borde även registrera männen, anser Patrik Lillqvist vid Nackapolisen, som i många år arbetat med våld i nära relationer. Han menar att det skulle kunna ha ett avskräckande syfte.

– Det är ju en verksamhet som de själva inte vill ska uppmärksammas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fruimport

Mer i ämnet