• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör frustrationen i V efter nederlagen i talmansvalet. Foto: Kalle Segerbäck/SVT

V:s ilska mot S efter nederlagen: ”Sköt ert eget parti”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha tappat tre mandat i riksdagsvalet väntade ytterligare besvikelser för Vänsterpartiet. Frustrationen kulminerade i samband med talmansvalet. Vänsterpartiet misstänker att Socialdemokraterna gjort upp med Centerpartiet om valet av tredje vice talman och lämnat V utanför.

– Nu är det krig, säger partiledaren Nooshi Dadgostar i SVT:s nya dokumentär ”Maktspelet”.

För fyra år sedan blev talmansvalet en framgångssaga för V. Då fick de hjälp att kuppa bort Sverigedemokraterna och Vänsterpartiets kandidat knep posten som andra vice talman.

Den här gången var läget det rakt motsatta. Valen om vice talmän blev nederlag för V och de förlorade sin talmanspost.

Sverigedemokraternas Julia Kronlid blev andra vice talman istället för motkandidaten Janine Alm Ericson (Mp). S och C hade innan omröstningen deklarerat att de skulle rösta blankt.

– Det är beklagligt att Centerpartiet väljer att öka konfliktnivån mot oss istället för att samlas kring en motkandidat mot Sverigedemokraterna, säger Dadgostar.

V misstänker S

Därtill blev Centerpartiets Kerstin Lundgren oväntat vald till tredje vice talman framför Vänsterpartiets Lotta Johnsson Fornarve efter att över 30 riksdagsledamöter som inte är Centerpartister oväntat röstat på Lundgren.

– Vilka jävla fittor alltså, hörs vice partiordförande Ida Gabrielsson säga inne på Vänsterpartiets kansli efter omröstningen.

Talmansvalet sker dolt så det går inte att veta hur enskilda ledamöter har röstat. Men V misstänker att S haft ett finger med i spelet, något som Socialdemokraterna inte har bekräftat.

– De går över eld och vatten för att rädda Centerpartiet. Så pinsamt. Sköt ert eget parti, säger Dadgostar.

Uppdatering: I en tidigare version av den här artikeln namngavs inte vice partiordförande Ida Gabrielsson. Läs mer om ändringen här.

Se hela dokumentären ”Maktspelet” på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.