Ung butiksarbetare fyller på varor i en butik. Foto: TT

Frysa eller höja – ingångslöner het stridsfråga

Uppdaterad
Publicerad

Ingångslönen – lönen man får när man är ny på ett jobb – blir en stridsfråga i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna inom handeln vill frysa ingångslönerna – och lovar då fler enkla jobb till nyanlända. Handelsfacket vill höja dem rejält. I dag presenterade parterna sina avtalskrav.

De kommande förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare inom handeln berör drygt 150.000 medlemmar. Arbetsgivarna i Svensk Handels viktigaste krav är att frysa ingångslönerna i nästa avtal.

– Vi är helt övertygade om att det kan bli fler jobb i handeln om inte ingångslönerna höjs, säger Svensk Handels vd Karin Johansson.

Övertygad om att frysning ger fler jobb

I en debattartikel i Dagens Nyheter i dag skriver Karin Johansson att handeln skulle kunna anställa många fler om kostnaderna inte var så höga. Hon vill dock inte svara på hur många nya jobb frysta ingångslöner skulle kunna ge.

– Det är omöjligt för oss att ha en exakt uppfattning.

Inte ens på ett ungefär?

– Vi anställer idag 120.000 personer i handeln och jag är övertygad att de svenska handelsföretagen är beredda att anställa ännu fler om inte kostnaderna ökar.

Facket: Ser större risk för arbetslöshet

Fackförbundet Handels, inom LO, vill inte se frysta ingångslöner. Istället kräver man 750 kronor mer i månaden, lika för alla.

– Det finns ingenting som säger att det anställs fler personer bara för att lönerna skulle frysas. Tvärtom ser vi en större risk för arbetslöshet inom handeln därför att om vi inte lyckas hålla uppe konsumtionen försämras det för handlarna. Och även Sveriges ekonomi försämras eftersom det är faktiskt konsumtionen som upprätthåller Sveriges ekonomi i dag, säger Handels ordförande Susanne Gideonsson.

”Behöver inte ha mer lön”

En av dem som jobbar med ingångslön är Reshad Zirak. Han jobbar sedan drygt ett år på grönsaksavdelningen på en stormarknad i Huddinge söder om Stockholm.

Reshad Zirak är 21 år gammal och har ingångslönen för dem med ett års branschvana. Han jobbar deltid, ungefär 70 procent, och brukar med ob-tillägg få ut 15.000 i månaden efter skatt. En eventuell frysning av ingångslönerna skulle inte beröra Reshad eftersom han redan har en anställning och en frysning endast skulle röra nya anställningar. Men Reshad tycker förslaget är bra – om det i gengäld blir fler jobb.

– Jag tycker att det är rätt så bra idé. Jag behöver inte ha mer i lön. Nu har jag 15.000 efter skatt och jag kan leva rätt så bra på det. Blir det så att jag skaffar familj, ja då behöver man ju mer lön.

Ingångslöner

Enligt avtalet är ingångslönen beroende av ålder och erfarenhet. Arbetsgivarna vill frysa ingångslönerna i den nya avtalet som ska gälla från och med 1 april. Handels kräver en höjning av lönerna för alla medlemmar med 750 kr/mån, även ingångslönerna ska höjas med samma belopp.

Minimilönerna varierar kraftigt mellan olika avtalsområden. Lägstalönerna är också på flera områden olika beroende på ålder.

Absolut lägst är minimilönerna inom tandvård där en 18-åring får 14.439 kronor i månaden. I handeln är minimilönen 19.419 kronor i månaden.

Andra exempel är fastighetsskötsel 16.419 kronor, barnskötare 17.824 kronor och personliga assistenter 17.562 kronor.

Källa: Medlingsinstitutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.