Visa alla (6)
Visa alla (6)

Industribrand i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Den brand som bröt ut i natt vid Ferruform i Luleå är under kontroll. Det är ännu oklart om kemikaler har läckt ut i vattnet.

– Man håller på och mäter och undersöker om kemikalier har läckt ut och i sådant fall hur mycket. Det säger Magnus Nilsson, inre befäl som just har gått på sitt skift.

Räddningstjänsten arbetar tillsammans med vattenjouren och miljökontoret vid Luleå kommun i syfte att utreda hur man ska agera vid ett läckage av kemikalier. Just nu mäts vattnets ph värde.

– I det här fallet handlar det mest om det är surt vatten och hur mycket och då måste vi parera det och späda ut med andra kemikalier tex kalk, säger han.

Inga kemikalier ska ha runnit ut i dricksvattnet utan det är framförallt avloppsvattnet som går till vattenverket som kan ha påverkats.

När det gäller själva branden så finns det fortfarande ett antal glödbränder i hörnet på den verkstadslokal som brandhärjats. Men enligt Magnus Nilsson så är det ingen risk för att dessa ska blossa upp.

Varning drogs tillbaka

Larmet om branden kom 23.26. Ferruform har produktion dygnet runt och lokalerna utrymdes omedelbart. Den del av Ferruform som eldhärjades är den så kallade förbehandlingen.

– Den är hårt brandbelastad och det kommer att påverka produktionen, säger Trond Olofsson, inre befäl under natten.

Räddningstjänsten i Luleå räckte inte till utan förstärkning kallades in även från Piteå. Ett 15-tal brandmän har bekämpat elden. Ytterligare fem brandbefäl har också funnits på plats. Det har brunnit i en del av byggnaden där det olika kemikalier och det försvårar släckningsarbetet.

Den varning som gick ut om farlig rök har dragits tillbaka under morgonen.

Finns syra

I den eldhärjade byggnaden förvarades en mängd kemikalier. Det verkar också som om branden startade i ett rum med kemikalier. 

– Mest är det en massa saltsyra och vissa kemikalier är mycket brandbefrämjande. Vi är mest oroliga för att kemikalier rinner ut i vattensystemet.

En sugbil finns just nu på plats för att suga upp släckvatten och kemikalier.

– Som det ser ut nu får vi ut mycket av vätskan, säger Trond Olofsson, inre befäl.

Ingen person ska ha skadats vid branden. Inte heller har man fått in meddelande om att någon skulle skadats av röken. Räddningstjänsten räknar med att finnas på plats under förmiddagen.

Produktionen påverkas

Anställda vid Ferruform informeras vid möten som hålla under dagen. Ferrumform har cirka 500 kollektivanställda som jobbar i fyra skift.

– Just nu händer ingenting. Vi väntar på besked och ska ha möten med företaget under dagen om hur vi ska gå vidare. Det säger Mats Johansson, ordförande för IF Metalls verkstadsklubb.

Både Mats Johansson och Unionens ordförande på företaget, Mats Norén, säger att läget är allvarlig för produktionen. (Se separata artiklar).

Ferrumform tillverkar bakaxelbryggor, tvär- och sidobalkar och stötfångare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brand på Ferruform i Luleå

Mer i ämnet