Högskoleprovet skrivs i Kungsholmens gymnasium i Stockholm 2014. Deltagarna har ingen koppling till artikeln. Foto: TT

Trots åtgärder – högskoleprovsfusket fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Trots att regeringen skärpt lagen och myndigheterna gillrat en fälla har fuskare köpt sig toppresultat på högskoleprovet även i höst, avslöjar SVT Dold. ”Det är klart att vi är frustrerade över den situationen”, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef på Universitets- och högskolerådet.

SVT Dold kunde i våras avslöja nätverk som sålde fusk på högskoleprovet. För 100.000 kronor gick det att köpa toppresultatet 2,0. Ett resultat som garanterar en plats på alla topputbildningar i landet.

Sedan dess har regeringen ändrat reglerna med förhoppningen att komma åt fusket.

Högskoleprovsfusket

Nätverket anpassat sig

Men SVT Dold kan nu avslöja att fusknätverk anpassat sig och lyckats kringå systemet – igen. Trots regeringens hårdare regler där fuskare kan bli avstängda och till och med polisanmälda, fortsätter handeln med toppresultat på högskoleprovet.

Genom att kontakta ett nätverk som kallar sig HP-hjälpen, fick SVT:s reporter möjlighet att välja vilket resultat som helst. Efter att ha betalat 5.000 kronor i förskott skickades en specialbyggd telefon och minimala hörsnäckor som skulle användas under provdagen. Den 29 oktober fick sen reportern de rätta svaren i örat.

Resultatet? Ett solklart 2,0.

UHR har bara skummat på ytan

Efter det senaste provet i oktober lyckades Universitets- och högskolerådet, UHR, ta 51 personer för fusk. Samtliga polisanmäldes och är nu avstängda från att göra provet under två år, enligt den nya lagen. En triumf för myndigheten som kom åt fuskarna genom att gillra en fälla, genom att kasta om frågorna på sista provdelen beroende på var man skrev provet.

Men SVT Dold kan nu avslöja att många fler fuskat och klarat sig, och att det fanns fusknätverk som var förberedda på att frågorna skulle kastas om. Minst 50 fuskare har fått sina resultat godkända, och kan sitta på topputbildningar runt om i landet redan till våren.

Vill avskräcka fuskare

Universitets- och högskolerådet är frustrerat över situationen.

– Men vi måste agera utifrån dom möjligheter vi har. Det hjälper inte om vi springer på Drottninggatan och sliter av oss håret. Utan vi måste ju agera utifrån de möjligheter vi har, säger Tuula Kuosmanen, avdelningschef på Universitets- och högskolerådet, UHR.

Men vad är högskoleprovet värt framöver?  

– Nu är det 60.000 individer som gör provet och jag tror inte att det är 60.000 individer som fuskar, säger Tuula Kuosmanen

Då hade det varit jämnt och rättvist. 

– Ja, då hade det varit rättvist. Då hade alla fuskarna kommit in så att säga. Det gäller naturligtvis att hitta instrument och sätt som står i paritet till själva storleksordningen men framförallt handlar det om att du som fuskare ska bli avskräckt från att göra det.

Men har ni makten att ta kål på fusket?  

– Inte så att vi bara kan slå oss till ro och säga titta nu har vi gjort det här. Vi tänker fortsätta undersöka hur vi kan komma vidare i det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet