Motion är ett av råden. Foto: TT

Så kan fyra av fem hjärtinfarkter förebyggas

Publicerad

Genom att kombinera rätt levnadsvanor kan de flesta hjärtinfarkter undvikas, visar en ny stor svensk studie. – Vi skulle kunna spara många liv, säger forskaren Agneta Åkesson.

Hjärt- och kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Närmare 40 procent av svenskarna dör i samband med en hjärt- eller kärlsjukdom. Men så skulle det inte behöva vara.

Tidigare har forskare visat att ungefär tre av fyra hjärtinfarkter hos kvinnor kan undvikas med en hälsosam livsstil. En ny svensk studie visar på ungefär samma resultat för män, fyra av fem hjärtinfarkter skulle kunna förebyggas genom goda levnadsvanor.

– Det visste vi inte tidigare, eftersom det finns väldigt få studier där man tittar på flera levnadsvanor samtidigt, säger Agneta Åkesson, forskare vid Karolinska institutet och en av personerna bakom den nya studien.

”Kan spara många liv”

Hon och andra forskare har följt 20.700 friska män mellan 45 och 79 år under en elvaårsperiod.

I rapporten, som publiceras i Journal of the American College of Cardiology, kan man läsa att den lägsta risken för hjärtinfarkt fanns hos de män som tränade regelbundet, hade ett bukomfång under 95 centimeter, drack måttliga mängder alkohol, inte rökte och i övrigt åt hälsosamt.

– Vi skulle spara enormt många liv om fler levde enligt de här råden. Men bara en procent av männen följer alla råd, säger Agneta Åkesson.

Viktigaste rådet

Enligt henne är det viktigaste rådet man ska följa att inte börja röka.

Studien visar att en hälsosam kost i kombination med måttlig alkoholkonsumtion minskar risken för hjärtinfarkt med 35 procent.

Lägger man dessutom till icke-rökning, fysisk aktivitet och ett mindre midjemått minskar risken med hela 86 procent, jämfört med högriskgruppen.

Agneta Åkesson hoppas att studien kommer att resultera i att den enskilde redan från början skaffar goda livsvanor och förtsätter följa dem och att det blir enklare att leva bra.

– Jag hoppas att fler arbetsgivare premierar friskvård, att bra mat blir billigare och att det blir mer gymnasitk i skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer