I januari gick 4 av 10 personer vidare till jobb eller studier, en klar uppgång mot januari tidigare år då motsvarande siffra var knappt 3 av 10. Foto: TT

Fyra av tio kommer i jobb eller studier efter etableringsperioden

Uppdaterad
Publicerad

Fler nyanlända kommer in på arbetsmarknaden efter etableringstiden, det visar siffror från Arbetsförmedlingen. I januari gick 4 av 10 vidare till jobb eller studier, men en mycket liten del av dem hade ett jobb utan statligt stöd.

– Vi har sett att resultatet i januari månad är vårt bästa resultat någonsin, säger Tomislavka Barisic, tf chef för etablering på Arbetsförmedlingen.

– Trots att fler har blivit inskrivna på Arbetsförmedlingen så har vi sett att allt fler har fått jobb. I januari månad gick fyra av tio i ett arbete eller utbildning efter att de lämnade Arbetsförmedlingen.

Har funnits sedan 2010

Etableringsuppdraget är en två år lång period som ska underlätta för nyanlända att lära sig svenska, komma i arbete och klara sin egen försörjning. Uppdraget har funnits sedan december 2010, och enligt Arbetsförmedlingen ser alltså siffrorna bättre ut än någonsin. Där kartlägger man vad de nyanlända gör 90 dagar efteråt.

I januari gick 4 av 10 personer alltså vidare till jobb eller studier, en klar uppgång mot januari tidigare år då motsvarande siffra var knappt 3 av 10.

Bakom siffrorna döljer sig dock framförallt insatser med statligt stöd. 17,9 procent hade nystartsjobb, 7,1 procent hade en extratjänst. Bara 6 procent gick till arbete utan stöd.

– Jag tror att det delvis beror på att vi har ett bättre konjunkturläge. Jag tror att det som bidragit till att vi ser bättre resultat framförallt är de subventionerade anställningarna men också möjligheten till att studera, säger Tomislavka Barisic.

Ministern försiktigt nöjd

Om siffrorna är bra eller dåliga förefaller bero på vem man frågar. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) är försiktigt nöjd:

– Det går åt rätt håll och det är jag glad för, men jag är långt ifrån nöjd för vi har stora utmaningar. Vi har fortfarande många personer som det tar alldeles för lång tid innan man är i arbete, och vi har många fler som behöver in och skaffa sig en yrkesutbildning. Mycket återstår men vi är på rätt väg, säger Ylva Johansson.

Sex procent går till arbete utan stöd, vad tycker du om det?

– Det är precis som det ska vara. Anledningen till att man har subventionerade anställningar är att det ska gå till de som har svårt att få jobb. Om du bara varit i Sverige i 2 år så är det få personer som pratar tillräckligt bra svenska eller kan ett yrke tillräckligt väl på den svenska arbetsmarknaden för att du ska göra ett fullgott jobb, säger Ylva Johansson.

Sex procent har jobb utan stöd

I Moderaterna är man inte lika positiv, utan pekar på att bara 6 procent har ett jobb utan stöd.

– De här siffrorna kan man ju tycka ser bra ut vid en första anblick. Men när man börjar titta närmare ser man att mycket är bidragsjobb som regeringen har tillsatt och väldigt få kommer ut till riktiga jobb, säger Jessica Polfjärd (M), arbetsmarknadspolitisk talesperson.

Vad vill ni göra då?

– Det finns flera saker som man behöver göra, men framförallt så tycker jag att vi ska ha ett bidragstak. Vi måste reformera Arbetsförmedlingen som har uppdraget, och vi måste se till att människor lär sig svenska.

Siffrorna innebär också att 6 av 10 inte hamnade i jobb eller studier. Vad händer med dem?

– Många av dem återfinns hos oss i andra insatser, som praktik eller svenska för invandrare, säger Tomislavka Barisic på Arbetsföremdlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.