Fyra av tio spårsäkringar som görs efter misstänkta sexuella övergrepp analyseras aldrig

Bara fyra av tio spår efter misstänkta sexuella övergrepp analyseras

Uppdaterad
Publicerad

Enbart fyra av tio spårsäkringar som görs efter misstänkta sexuella övergrepp skickas på analys. Och polisens hantering av de spår som säkrats har varit bristfällig. Spår som kan vara viktiga bevis i en rättsprocess. Det visar SVT:s dokumentär ”Våldtäktens spår”.

En spårsäkring med hjälp av en så kallad spårsäkringssats bör göras om det har gått mindre än tio dagar efter ett sexuellt övergrepp. Undersökningen kan ta flera timmar och omfattar hela kroppen för att säkra spår och dokumentera skador. En procedur, som vid sidan av själva övergreppet, ofta upplevs som uppslitande.

– Det är viktigt att säkra spår för att kunna döma en gärningsman, säger Eva Wettborg, chef för forensiskt analysteam vid polisen i Stockholm.

Men en granskning som polisen och åklagarmyndigheten har gjort av drygt 600 slumpmässigt utvalda sexualbrottsärenden under 2017 och 2018 visar att bara var tredje anmält övergrepp spårsäkras och bara fyra av tio av de spårsäkringarna skickades på analys.

”Hanteringen har inte varit rättssäker”

Varför fall inte analyseras är ofta bristfälligt, eller inte alls, dokumenterat enligt granskningen. I vissa fall torde det handla om att ärendet lagts ner, i andra sannolikt för att den misstänkte medgett samlag.

– Vi behöver analysera så många av de här spårsäkringssatserna som möjligt. Dels för att vi kanske finner en gärningsman som begår andra eller liknande brott, dels för att ge den som utsatts för ett brott upprättelse, säger Eva Wettborg som är kritisk till att inte fler fall analyseras.

Ansvaret för hanteringen av spårsäkringssatserna har legat på enskilda utredare. Och hanteringen har inte varit rättssäker, enligt Eva Wettborg.

Nya riktlinjer 2018

– Många spårsäkringssatser är nog bortslängda, destruerade eller ligger i en hylla på någons tjänsterum. Vi kan inte med säkerhet veta att de spår som skulle skickats på analys har skickats, säger hon.

2018 infördes nationella riktlinjer för hur spårsäkringssatserna ska hanteras och i Stockholm har man numera fått ordning på rutinerna. Men på andra håll håller man fortfarande på att anpassa verksamheten efter de nya riktlinjerna, enligt SVT:s dokumentär ”Våldtäktens spår”.

RIKTLINJER FÖR HANTERING AV SPÅRSÄKRINGSSATSER

I april 2018 införde Polismyndigheten riktlinjer för spårsäkringssatser vid sexualbrottsutredningar.

Syfte:

Att fastställa en rättssäker hantering av spårsäkringssatser vid sexualbrottsutredningar.

Målsäganden över 18 år:

Spårsäkringssats ska inhämtas vid brott med lägst ett års fängelse i straffskalan och vid försök till brott med lägst två års fängelse. Vid andra brott om målsäganden gett sitt samtycke.

Målsäganden under 18 år:

Spårsäkringssats ska inhämtas oavsett straffskala.

Krav på förvaring:

• I polisens jourmiljö tydligt märkt med diarienummer i låsbart kylskåp eller låsbart utrymme med kylskåp. Får ej förväxlas, kontamineras eller förstöras.

• Överlämnas sedan till Nationellt forensiskt centrum (NFC) där urin- och blodprover ska förvaras i kylskåp och övriga prover torrt och mörkt i rumstemperatur.

• Spår och prover skall förvaras tills brottet preskriberas.

HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN

• Personer som utsatts för sexualbrott ska ha tillgång till en spårsäkring som är rätt rättssäker, jämlik och enhetlig över hela landet.

• Spårsäkring ska göras inom tio dygn.

• Om polisanmälan inte görs skall spårsäkringen sparas två år på sjukhus.

Källa: Polismyndigheten och Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.