Fyra saker du kanske inte visste om ”småskräpslagen”

Publicerad

Från och med årsskiftet kan den som slänger småskräp på marken få 800 kronor i böter. Men gäller den nya “småskräpslagen” i köpcentrum och vad händer i fall du råkar skräpa ned? I klippet ovan får du veta när, var och hur lagen gäller.  

Det är egentligen ingen ny lag, utan en ändring av miljöbalkslagen. Att slänga småskräp på marken har varit förbjudet sedan tidigare, men nu blir det även straffbart.

– Glasflaskor, snabbmatskartonger och dylikt har vi kunnat rapportera om tidigare, berättar polisen Mikael Ericsson. 

Men det är framförallt småskräp som ciggfimpar och snus som utgör den största mängden skräp. På uppdrag av Naturvårdsverket genomförde organisationen Håll Sverige Rent en skräpmätning i fjol. Under en vecka samlades 35 miljoner skräpföremål in, varav cirka 80 procent av skräpet bestod av cigarettfimpar och snus.

– Det gäller att slänga sin ciggfimp på adekvat ställe, säger Mikael Ericsson.

Ringa nedskräpningsförseelse

Den 22 september 2021 beslutade riksdagen att i enlighet med regeringens proposition ”2020/21:198 Producentansvar och straffansvar för nedskräpning”. Från och med 1 januari 2022 är straffet för ringa nedskräpningsförseelse  800 kr i penningböter.

Den nya lagen innebär att straffansvar för ringa nedskräpningsförseelse införs, genom ändringar i miljöbalken. Det blir straffbart att skräpa ner med till exempel en cigarettfimp eller ett tuggummi. De flesta av dessa produkter innehåller plast och är bland de vanligast förekommande produkterna vid nedskräpning.

Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.