Arkivbild och utklipp från SVT:s chatt där människor vittnade om övergrepp. Foto: TT och Skärmdumpar

Tre vittnesskildringar: ”Omringades av 5-6 äldre killar”

Uppdaterad
Publicerad

Har du utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp? Det frågade SVT Nyheter läsarna och bad dem skicka in sina berättelser om vad de varit med om i en chatt. Många skrev till oss anonymt och ville dela med sig av sina erfarenheter. Här är tre av berättelserna som skickades in.

”A-K:s” berättelse:

”Mitten av 90-talet, internet hemma var fortfarande relativt nytt, jag var 13. En äldre man börjar sexchatta med mig och slutar inte trots att jag talar om hur gammal jag är.

Kampanjen #MeToo

Sent 90-tal, 15 år, en man närmare 30 börjar sexchatta och skicka dickpics. Svär och kallar mig diverse otrevligt när jag vägrar skicka något tillbaka.

Ca 17 år, en svettig äldre man bredvid mig på tåget pressar sig allt närmare och andas tungt medan han börjar dra sitt finger uppför mitt ben mot kanten på min kjol.

Ca 17-18 år, får slå mig ut från en damtoalett på ett uteställe i Italien tillsammans med en tjejkompis efter att ha omringats av 5-6 äldre killar som skrattandes blev allt mer närgångna.

18 år, körskolläraren som smeker mig på låret under lektionerna.

För att nämna något. Jag har gråtit efter sex jag inte velat ha, haft otaliga objudna händer på min kropp, under mina kläder.”

”Tomas” berättelse:

”Där sitter han och skaver på sin kuk. Talar om att han blir kåt på mig. Denna nya assistent. Jag är handikappad och behöver hjälp med hygien, att äta, pinka mm. Utsatt i mitt hem med en otäck assistent. Han säger att han kan ge mig massage. Han tycker jag är ren och fin emellan benen då han gör rent mig. Jag vill vara instängd på mitt rum så mycket det går av dagen. Jag vill givetvis inte ha hjälp mer av honom säger jag till assistansbolaget dagen efter. Idag går jag i terapi och pratar om händelsen. Vem vet vem som kommer nästa gång någon är sjuk. Jag vill inte vara med längre känner jag då.”

”Malins” berättelse:

”Det var för snart 21 år sen. Jag hade migrän och hade kräkts. Sonen togs omhand av en väninna. Så kom min dåvarande pojkvän hem och han var sugen på sex och ville försöka kelas. Jag bad honom sluta, så att jag mådde illa och hade väldigt ont. Hans svar blev att han skulle vara försiktig. Jag låg på mage med huvudet halvvägs utanför sängkanten och jag hade enbart trosor på mig. En hink var placerad precis nedaför. Han drog i trosorna, inte hårdhänt eller bryskt, det var lekfullt och ömsint. Jag höll i dem en stund och sa nej, rakt ner i kudden. Han skrattade lite och så att han skulle vara försiktig och snabb. Och drog lite till. 

Jag förstår mycket väl den rädslan många utsatta vittnar om som gör att de inte vågar protestera eller värja sig, trots att förövaren inte är hotfull eller våldsam i sitt uttryck. För rädslan blir verkligen ordlös och utan bilder. Du känner skräck men du är helt blind och döv för vad det är som skrämmer. 

Han så att han såg att jag mådde uselt. Han sa att jag luktade gammal spya. Han var ömsint när han sa att han skulle ha sex med mig ändå. Hans våldtäkt var försiktig och full av hänsyn för att jag inte skulle må sämre. Men det var likt väl en våldtäkt. Och jag mådde sämre. Jag vågade inte gråta eftersom jag mådde så illa. 

Efteråt så jag: 'Men jag sa ju nej. Jag ville inte.'

Och han blev chockad över sitt beteende.”

Här kan du läsa alla meddelanden:

SE MER I SVT PLAY: Dokumentären Våldtagen

Har du utsatts?

Har du varit utsatt för ett sexuellt övergrepp eller känner någon som har varit det? Känner du dig orolig över dig själv eller en vän? Här nedan hittar du platser dit du kan vända dig för att få hjälp, stöd och råd.

Kvinnofridslinjen

www.kvinnofridslinjen.se

Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, Unizon

http://unizon.se/

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

http://www.roks.se/

Kris- och traumacentrum

http://www.krisochtraumacentrum.se/

Alla Kvinnors Hus, Team för våldtagna

www.allakvinnorshus.org

Novahuset

http://www.novahuset.com

1000 möjligheter

www.1000mojligheter.se

Tjejouren

www.tjejjouren.se

Killfrågor

www.killfragor.se

Ungdomsmottagning på nätet

www.umo.se

BUP (Barn- och ungdomspsykiatrin) eller vuxenpsykiatrin.

www.bup.nu

Föreningen anhöriga till sexuellt utnyttjade barn

www.atsub.se

Stödlinje för män:

http://akillesjouren.se/

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet