Psykologen Eva Håkansson gästade Gomorron Sverige på torsdagen.

Psykolog: Viktigt att bearbeta traumat direkt

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer har drabbats hårt av den stora skogsbranden. Enligt psykolog Eva Håkansson är prioritet ett att man får hjälp att bearbeta sitt trauma så snabbt som möjligt. – Det är viktigt att det finns människor runtomkring som man kan prata med, säger hon i Gomorron Sverige.

Trots att brandsituationen i Västmanland är något mer stabil än tidigare är läget inte helt under kontroll. Det brinner för fullt på en del ställen, och det finns risk att elden tar fart igen.

Flera personer har tvingats lämna sitt hem och sina värdesaker för att undkomma lågorna och röken. I ett sådant skede är det viktigt att omge sig med personer som kan stötta och hjälpa till att bearbeta traumat, menar psykologen Eva Håkansson.

Skogsbranden i Västmanland

– Det handlar om att prata med personer som kan visa medmänsklighet i de här situationerna. Professionell hjälp behöver man möjligen på längre sikt, säger hon i Gomorron Sverige.

”Samhället måste visa sitt deltagande”

Eva Håkansson nämner även support från samhället i helhet som en viktig del i bearbetningen.

– Att samhället visar deltagande är mycket viktigare än man tror. Viktigt att man talar om att det här är en händelse som vi ser att ni är drabbade av och som vi förstår är mycket svårt och plågsamt, säger hon.

Så hjälper du de som drabbats

Meddela den drabbade personen att han eller hon befinner sig i trygghet och att den hemska händelsen är över. Det är viktigt att personen får stöd, förståelse och förklaringar.

I chockfasen kan det vara svårt att nå människor känslomässigt. Det som hänt har ofta inte sjunkit in och blivit hanterbart. Däremot kan människor behöva hjälp med praktiska och konkreta saker, som att se till att någon matar katten och att barn blir hämtade på dagis.

Tänk på att den människa som drabbats av något svårt kan hjälpas av att känna att han eller hon nu har fått kontroll över situationen. Därför kan det vara bra att inte bara ”ta hand om” personen utan även lyssna till och uppmuntra personens egna initiativ. Att behandla någon som ett passivt offer är sällan ett stöd.

Se till människor får komma i kontakt med anhöriga och vänner. Det sociala nätverket, familjen och vännerna, är väldigt betydelsefulla då de representerar den trygga vardagen.

Även om inte alla råkar ut för det kan det ändå vara bra att förklara att det är normalt att reagera starkt på den traumatiska händelsen, att den drabbade inte ska bli rädd. Att få kunskap om vad man kan vänta sig kan också göra reaktionerna mindre skrämmande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet