Camila Salazar Atías, kriminolog på Fryshuset. Foto: SVT

Gängexperten: Tilltron till samhället och demokratin urholkas

Publicerad

Att inte få det stöd som en individ behöver efter att en anhörig blivit mördad kan innebära problem – både för individen och samhället. Det menar gängexperten och kriminologen Camila Salazar Atías.

– Man får en lägre tilltro till samhället, säger hon.

Ett av hennes starkaste minnen är från när hon besökte en brottsplats dagen efter en skjutning av en ung kille. Där stod hon som ensam vuxen med fem av hans bästa vänner som samma morgon hade varit på polisförhör.

– Det är det sorgligaste ögonblicket jag varit med om, det var så ensamt. Det var ingen ur samhället, ingen vuxen, ingen utifrån sina roller fanns där. De var helt förkrossade och ingen av dem fångades någonsin upp av några av våra system, säger Camila Salazar Atías, som också är engagerad inom en kriminalpolitisk förening för Socialdemokraterna.

Många konsekvenser

Camila Salazar Atías är bland annat kunskapsområdeschef vid Fryshuset i Stockholm. Hon menar att det finns flera risker i att inte få rätt stöd efter att en anhörig blivit drabbad av ett våldsdåd, något som många hon träffat har uttryckt.

– Man upplever inte att samhället stöttar, att man inte är viktig, eller att ens sons död inte är lika viktig som någon annans. Att den är skyldig sin egen död. Man kanske tappar förtroendet för samhället, men också tron på demokratin, att vi alla är lika värda och har rätt till samma typ av hjälp. Det finns konsekvenser på många olika nivåer som är skadliga för vårt samhälle.

Se mer i klippet ovan.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp.

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd 020-181800. Alla kvällar 19-22

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.