91-åriga Ganna Chyzevska och barnbarnet Anna. Foto: Scanpix

Ganna stannar i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Demenssjuka 91-åriga Ganna Chyzevska får svenskt uppehållstillstånd. Det har nu Migrationsverket beslutat.

De tidigare uppmärksammade och kritiserade planerna på att utvisa kvinnan till Ukraina stoppades tillfälligt i oktober i fjol.

Nu uppger verket att nya uppgifter inkommit i fallet som är i Chyzevskas favör.

-Det har som sagt inkommit nya uppgifter, men de är sekretessbelagda, säger Annette Bäckllund, verksamhetsområdeschef på Migrationsverket till SVT Nyheter.  

Ärendet ligger också hos Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna, men enligt verket har det ingenting med det nya beslutet att göra.

Uppmaning från Europadomstolen

Utvisningen av ukrainskan Chyzevska stoppades den 18 oktober när hon var på väg till Arlanda flygplats för att sättas på planet till Kiev.

 Då hade Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg uppmanat Migrationsverket att stoppa utvisningen.

Kvinnan är hjärtsjuk, nästan blind och dement och hennes barn och barnbarn bor i Sverige. Flera riksdagspartier från olika politiska läger krävde en lagändring sedan uppmärksamheten och proteststormarna kring ärendet hade slagit i taket.

När alla andra möjligheter, till exempel flyktingskäl, att få stanna i Sverige är uttömda finns möjlighet att åberopa ”synnerligen ömmande omständigheter”. I fallet Chyzevska ansågs de dock inte gälla eftersom någon då, mer eller mindre, måste vara så allvarligt sjuk att det är omöjligt att resa.

Att ärendet väckt sådana protester och att det ligger i Europadomstolen har verket inte alls tagit intryck av, enligt Bäcklund.

-Det påverkar inte den juridiska bedömningen av ett ärende. Det är enbart de nya omständigheterna i ärendet som gjort att vi har gjort en prövning och kommit fram till att hon inte kan resa under de omständigheter som tillkommit, fortsätter hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.