Foto: SVT & TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Experten: Dådet kan utnyttjas i politiska syften

Uppdaterad
Publicerad

Skolattacken på skolan Kronan i Kronogården i Trollhättan på torsdagen har mötts av chock, sorg och fördömanden i de flesta läger. I sociala medier har gärningsmannen dock fått motta både beundran och hyllningar, och fan-sidor och videos som ”A true swedish hero” har skapats och lagts ut på Facebook och Youtube. Dåd som detta kan utnyttjas av extremister i politiska syften, enligt experter.

Klockan 10.09 på torsdagen får polisen in ett larm om att en knivbeväpnad person tagit sig in på skolan. Efter 5-6 minuter är polisen på plats, och patrullen attackeras direkt av mannen. Polisen avlossar två skott, varav ett träffar angriparen, som senare under dagen avlider.

Snart efter att händelsen börjar rapporteras så dyker gärningsmannens bild och namn upp i sociala medier. Stor del av diskussionen och hyllningarna återfinns i högerextrema forum som Stormfront, men även på Youtube och Facebook.

Beskrivs som ”korstågsriddare”

Fansidor där gärningsmannen beskrivs som ”Sveriges försvarare” och ”korstågsriddare” startas på Facebook, och i kommentarer på gärningsmannens egna Youtube-kanal återfinns ”Du gjorde det rätta”, ”Tack så mycket, vila i frid”, och ”Vi kommer alltid minnas dig som den som med svärd försökte återta vårt land från muslimerna”.

Fansidorna har också blivit hårt fördömda, med många som uttryckt sin avsky och bett Facebook att ta bort dem.

”Speciella personer bakom”

Att personer som begår extrema dåd hyllas, framförallt på sociala medier, förekommer, även om det inte är så vanligt, säger författaren och journalisten Anna-Lena Lodenius som är expert på högerpopulism. Det rör sig om speciella personer, enligt Lodenius.

– Det finns en kult kring personer som gör sådant här, och det är obehagligt. Det uppstår just nu på internet.

– Det närmaste jag tänker på är Breivik, fast storleken på det dådet var mycket större. Det är inte vanligt men uppseendeväckande. Det förekommer till exempel vid skolskjutningar och spekulativa självmord som folk följer innan dåden fullföljs.

Privata motiv i bakgrunden

Samtidigt har en försvinnande liten del av alla våldsdåd politiska motiv. Ofta finns andra, mer privata motiv i bakgrunden, påpekar hon.

– Jag skulle inte bli förvånad senare om det kommer fram andra motiv. Även islamistiska dåd har en historia, en privat bakgrund, vilket inte på något sätt ursäktar dåden.

Drar nytta av våldsdåden

Också Anders Bergman, författare och expert på europeisk högerextremism, drar paralleler till hyllningarna av Breivik efter massakern på Utöya 2011. Begreppen är de samma. Men högerextremistiska grupper utnyttjar också liknande våldsdåd i sin egen politiska propaganda, säger han.

– Ett exempel är Lega Nord i Italien som efter Utöya-massakern gick ut och sade att den var en konsekvens av ett mångkulturellt samhälle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet