Valter Mutt, Edward Snowden. Foto: Pressbild/TT

”Ge Snowden asyl i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Från flera håll väcks nu frågan om Sverige borde ge asyl åt visselblåsaren Edward Snowden. Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson vill använda regeringsplanet för att hämta honom.

I morgon delar Right Livelihood-stiftelsen ut sitt så kallade alternativa Nobelpris, där Snowden är en av årets pristagare.

Samtidigt höjs flera röster för att Edward Snowden inte bara borde få besöka Sverige för att ta emot pris, utan att Sverige borde ge honom asyl.

– Det är en skam för både Sverige och EU att Putin, en demokratiskt tvivelaktig ledare, är den enda som erbjuder en hjälte som Edward Snowden asyl, säger Valter Mutt som är utrikespolitisk talesperson för Miljöpartiet.

”Övervakning av orwellska proportioner”

Han argumenterar för att Sverige borde ge asyl åt Snowden, trots att denne i USA anklagas för spioneri. Enligt Mutt bör man se Snowdens agerande på samma sätt som historiska giganter som Gandhi eller Mandela.

– Han har avslöjat en övervakning av närmast orwellska proportioner.

Bland de som argumenterar för asyl åt Edward Snowden finns också socialdemokraten och tidigare kabinettssekreteraren och ministern Pierre Schori.

– Jag ser en historisk parallell till när Sverige tog emot amerikanska soldater som vägrade döda i Vietnam. Då erbjöd man tillfällig asyl på humanitär grund. Man skulle kunna göra samma sak här, säger Pierre Schori till SVT.

Det praktiska kan lösas

Hur skulle det då praktiskt gå till att ta Edward Snowden till Sverige? Valter Mutt menar att det går att lösa.

– Det finns ju regeringsplan. De praktiska frågorna kan man alltid lösa, det är den politiska viljan det handlar om.

Utrikesminister Margot Wallström (S) har avböjt att låta sig intervjuas i ämnet, men Valter Mutt säger att han kommer att ta upp frågan med utrikesministern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Snowden portades från UD

Mer i ämnet