Foto: TT

Gemensamt nordiskt försvarsutspel

Uppdaterad
Publicerad

De fem nordiska länderna är ense om ett fördjupat försvarssamarbete. Svenske försvarsministern Peter Hultqvist (S) hör till dem som står bakom beslutet, som en expert tror att Ryssland kan komma att uppfatta som aggressivt.

Hultqvist gör utspelet i norska Aftenposten tillsammans med försvarsministrarna i Norge, Danmark och Finland samt Islands utrikesminister. Tidningen skriver att samarbetet ska ses som ”ett direkt svar på aggressivt ryskt uppträdande i de nordiska ländernas närområde”.

Janne Haaland Matláry, norsk professor och försvarsexpert, slår fast att det handlar om ”gemensam avskräckning”. Hon anser också att samarbetet, som inkluderar militära övningar, är så långt man kan dra in Finland och Sverige utan att det handlar om en Natogemenskap, skriver tidningen.

Liknar ”förberedelser”

– Finland och Sverige har också beslutat att hålla Natostandard på sina övningar, vilket innebär ett steg på vägen mot Nato. Det finns i dag ingen politisk grund för dem att gå in i Nato, opinionen är inte tillräckligt skrämd, och det kommer att krävas folkomröstningar. Men det som händer nu liknar fortfarande en förberedelse för medlemskap, säger hon till tidningen.

Aftenposten räknar upp fyra punkter i det fördjupade samarbetet:

 * Fler gemensamma övningar.

 * Gemensamt industrisamarbete även i försvarssammanhang.

 * Gemensamt utbyte av underrättelseinformation.

 * Gemensam bearbetning av cybermaterial.

Enligt Peter Hultqvist och hans nordiska kollegor handlar det bland annat om att dela information om vad som rör sig i luftrummet och till havs. Det ska ske för att ”öka varningstiderna och minska risken för överraskning och missförstånd”.

Statsråden är också eniga om att fortsätta att dela information och erfarenheter om hur man ska möta cyberangrepp. Ökat samarbete med de baltiska länderna hör också till sådant som tas upp.

USA-flyg deltar

Det första synliga beviset på det fördjupade samarbetet blir enligt Aftenposten troligen övningen ”Arctic Challenge” i slutet av maj, som berör både Sverige och Norge. Även ett antal amerikanska F-16-flyg, nu baserade i Storbritannien, väntas delta.

Janne Haaland Matláry förutspår att Ryssland kommer att uppfatta budskapet från de nordiska ministrarna som aggressivt.

– Man måste räkna med negativa reaktioner från den ryska sidan, säger hon till tidningen.

Hultqvists och de övriga ministrarna skriver i en debattartikel som Aftenposten citerar att ”vi måste förhålla oss till Rysslands handlande, inte till Kremls retorik”. Man anser att landet har visat att det är ”redo att använda militära medel för att uppnå sina mål, även när det innebär brott mot internationella folkrättsliga principer”.

Peter Hultqvist, försvarsminister i Sverige.

Ine Eriksen Søreide, försvarsminister i Norge.

Nicolai Wammen, försvarsminister i Danmark.

Carl Haglund, försvarsminister i Finland.

Gunnar Bragi Sveinsson, Islands utrikesminister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer