Foto: Jessica Gow / TT

Generaldirektören sitter kvar – trots raderade mejl

Uppdaterad
Publicerad

Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist blir kvar, åtminstone till februari.

Han låter familjens stora skogsinnehav vila och har medgivit att det inte var rätt att radera mejl som kunde vara offentliga handlingar.

– Om det hade varit en generaldirektör som inte själv hade sett något fel i detta hade det varit en annan sak, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) som svar på frågan om regeringen har förtroende för myndighetschefer som raderar offentliga handlingar.

Baylan kallade i förra veckan Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen sedan 2016, till ett möte. Det var efter uppgifter i bland annat Dagens Nyheter och TV4 om att han och hans familj under hans tid som myndighetschef utökat sitt stora skogsinnehav. Innehavet kunde innebära jävssituationer eftersom Skogsstyrelsen bland annat behandlar ansökningar från skogsägare som vill avverka.

Erkände fel

SVT rapporterade också om att Sundqvist raderat mejl han skickade och tog emot genom sin privata e-postadress i rollen som generaldirektör. Det har han tidigare sagt var fel och något han inte borde ha gjort.

Om skogsinnehavet och hanteringen av det skriver Sundqvist, i en kommentar efter mötet med näringsministern:

”Som ett resultat av dagens möte har jag efter samråd med min fru beslutat att låta vårt skogsbrukande vara vilande. Det innebär att vi under min tid som generaldirektör inte kommer att vidta annat än skogsvårdsåtgärder och åtgärder som är nödvändiga efter exempelvis en storm.”

Går ut

Herman Sundqvist förordnande som generaldirektör går ut om fyra månader, i februari nästa år. På frågan om vad som händer sedan säger näringsministern att han inte vill spekulera om det, något beslut är hursomhelst inte fattat i regeringen.

– Vi lämnar besked så fort det är klart, säger Ibrahim Baylan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.