KU föreslår att Stefan Lundgren (generaldirektör Statistiska centralbyrån), Ingvar Mattson (generaldirektör Statskontoret), samt Helena Lindberg (generaldirektör Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) blir nya riksrevisorer. Foto: TT

Generaldirektörer blir riksrevisorer

Uppdaterad
Publicerad

Tre generaldirektörer föreslås bli nya riksrevisorer, nästan åtta månader efter den skandal som fick Riksrevisionen att skaka i grunden.

Tre fungerande myndigheter blir av med sina nuvarande chefer för att Riksrevisionen ska komma på fötter igen efter förra sommarens skandaler som tvingade bort alla tre riksrevisorer.

– Vi tycker att det är prioriterat att Riksrevisionen får en kompetent ledning, säger KU:s ordförande Andreas Norlén (M).

KU föreslår att Stefan Lundgren (generaldirektör Statistiska centralbyrån), Ingvar Mattson (generaldirektör Statskontoret), samt Helena Lindberg (generaldirektör Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) blir nya riksrevisorer.

– Det här är en glädjens dag för konstitutionsutskottet. Vi har efter ett mycket omfattande rekryteringsarbete äran och glädjen att presentera tre mycket kompetenta och erfarna personer, som vi tror har goda förutsättningar att ge Riksrevisionen en nystart, stabilitet och arbetsro, säger Andreas Norlén (M).

Han framhåller att det handlar om ett av statens viktigaste ämbeten.

Mindre trevligt

– Riksrevisionen är en av Sveriges viktigaste myndigheter och utgör en betydelsefull del av kontrollmakten, säger Norlén.

KU:s vice ordförande, Björn von Sydow (S), fyller på:

– Vi har gått igenom deras CV, alla har lämnat uppgifter till oss om sådant som kan ha varit mindre trevligt. Men vi har funnit att det inte finns några hinder för att de ska kunna väljas till riksrevisorer.

Stefan Lundgren föreslås bli riksrevisor med administrativt ansvar.

Återupprätta förtroendet

– Kärnan i uppdraget är att återupprätta förtroendet för Riksrevisionen, säger han, och tillägger att det handlar om förtroende på flera plan, både hos allmänheten och internt på Riksrevisionen.

Utnämningarna kommer nästan åtta månader efter det att Dagens Nyheters avslöjade oegentligheter på myndigheten. Sedan dess har Riksrevisionen haft en riksrevisor, Margareta Åberg. Även hon har avgått, men arbetat kvar tills nu.

Många kandidater

– Vi har gjort ett gediget beredningsarbete, inventerat 90 olika kandidater. Det har varit viktigare för mig att det genomförts grundligt än väldigt fort, säger Andreas Norlén (M).

De två övriga riksrevisorerna, Susanne Ackum och Ulf Bengtsson, avgick i augusti efter avslöjanden om bland annat misstänkt jäv och att en av revisorerna lovat bort tjänster till vänner.

Riksdagen förväntas rösta om KU:s förslag den 15 februari och de tre beräknas kunna börja sina jobb den 15 mars.

Fakta: Tre nya riksrevisorer

Stefan Lundgren är generaldirektör för Statistiska centralbyrån (SCB) sedan 2009. Han är docent i nationalekonomi och har tidigare bland annat varit vd för Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS) och chef för ekonomiska avdelningen på finansdepartementet.

Helena Lindberg är generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) sedan 2009. Hon är jurist och har tidigare bland annat varit expeditions- och rättschef vid försvarsdepartementet.

Ingvar Mattson är generaldirektör för Statskontoret sedan 2014. Han är filosofie doktor i statsvetenskap och har under lång tid haft olika opolitiska anställningar i riksdagen, bland annat kanslichef för finansutskottet och konstitutionsutskottet.

Källa: Riksdagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.