Natali Phalén, generalsekreterare Institutet mot mutor. Foto: SVT

Generalsekreteraren: ”Det är en gammal och dålig lag”

Uppdaterad
Publicerad

Generalsekreteraren för Institutet mot mutor, Natali Phalén, är kritisk mot den före detta lagen som de tidigare Telia-cheferna döms enligt.

– Det man kan konstatera är att det är en gammal och dålig lag, säger Natali Phalén till SVT.

Om brottet skulle dömas enligt den nya lagen skulle domslutet eventuellt kunna se annorlunda ut, enligt generalsekreteraren.

De tre tidigare Telia-cheferna frikändes i dag från brott i mutskandalen i Uzbekistan som avslöjades av SVT:s Uppdrag granskning i september 2012 när domen föll i dag. Domen fälldes enligt den tidigare svenska lagstiftningen om brotten givande och tagande av muta. Natali Phalén, generalsekreterare för Institutet mot mutor, är inte förvånad över domslutet.

– Det man kan konstatera är att det här är en gammal och dålig lag vad gällande begivande av korruptionsöverträde, som fick en hel del kritik, säger Natali Phalén.

Vad är dåligt med lagen?

– Det som har varit en stor fråga är hur presidentdottern överhuvudtaget kan vara mutbar enligt dåvarande lagstiftning som är begränsad till personer som är arbetstagare eller innehar vissa typer av uppdrag, säger Natali Phalén.

Nya lagen kan förändra

I den nya lagstiftningen har andra brottstyper lagts till, bland annat brottet handel mot inflytande, enligt Natali Phalén.

– Det skulle eventuellt kunna täppa till den här luckan som blir när man ser till den här typen av personer i en annan typ av styre än Sverige och som svensk lagstiftning anses vara anpassad till, säger hon.

Om den här typen av brott görs igen i Sverige, skulle personerna kunna dömas då?

– Eventuellt, kanske, det vet vi inte riktigt men det finns ju ändå en förhoppning om det, säger Natali Phalén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.