Foto: TT

Gentester döms ut av forskare

Uppdaterad
Publicerad

Flera företag erbjuder gentester som man kan göra hemma, bland annat för att hitta den träning som man är bäst lämpad för. Men forskare är kritiska. SVT undersökte gentesternas tillförlitlighet.

”Är din kropp lämpad för explosiv träning eller för uthållighet? Långdistans eller sprint? Läs dina gener så får du exakt kunskap om vilken typ av träning som är bäst för dig.” Så står det i marknadsföringen för ett av de gentester för hemmabruk SVT har valt att prova.

Anders Szalkai, marathonvinnare och en av Sveriges bästa långdistanslöpare ställer upp som försöksperson då SVT Nyheter undersöker tillförlitligheten i tre gentester, som ska svara på vilken typ av träning som passar bäst.

När testresultatet kommer blir Szalkai förbluffad.

– Det är ju precis tvärtom mot hur jag är. Jag trodde helt klart att det skulle visa att jag var lämpad för uthållighet, säger Szalkai. 

Visar bara en liten del av hur man reagerar på träning

Vi kontaktar analysföretagen bakom testerna för att ta reda på hur det kan bli så märkligt. Det visar sig att testerna bara kan förklara en ytterst liten del av hur man reagerar på olika typer av träning. När det handlar om vilken typ av träning man passar bäst för kan testerna förklara mindre än en procent av resultatet. Det är en enda gen man tittar på. 

– Den här genen påverkar muskelkapaciteten, men problemet är att muskelkapaciteten säger väldigt lite om prestationen i slutänden, medger Mikael Kubista, vd på Life Genomics som står bakom ett av de tre tester vi har provat, Life Nutritest.

– När det gäller träning är det väldigt många andra faktorer som spelar roll. 

– Men är det rätt att sälja ert test som det ser ut idag? 

– Ja, vi tycker ju det. Nyfikenheten finns där och våra kunder blir överlyckliga. 

”Mycket annat som påverkar prestationen”

Anne Kihlgren är vd på analysföretaget Dynamic Code som gör testerna till Yesno självtest. Hon säger att de försöker vara tydliga med att de råd de ger bara är fingervisningar och inget man ska följa slaviskt. 

– Vi utger oss inte för att testa mer än vilken muskeltyp man har. Det är så mycket annat som påverkar prestationen, säger hon när SVT Nyheter kontaktar henne. 

Mikael Kubista framhåller att testerna är bra för att motivera till träning. Även om det är en svag grund som deras träningsråd vilar på. Han tycker inte att de vilseleder sina kunder.

– Jag tror att de flesta kunder vet att vi har fler gener än en, så en vanlig konsument kan inte tro att en enda gen förklarar allt. Våra kunder är ganska så kunniga.

”Bara för att tjäna pengar”

Men många forskare är mycket kritiska till den typen av tester för hemmabruk.

– Man säljer något som är vetenskapligt sant, men överdriver effekten. Ska man vara helt krass är det bara för att tjäna pengar.

Mikael Mattsson är forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm men är just nu involverad i ett stort projekt vid Stanforduniversitetet i USA där elitidrottares gener kartläggs. I framtiden tror han att det kan bli möjligt att just förutspå vilken träning som man kommer att passa bäst för. Men inte idag. 

– Man ska vara medveten om att man svarar olika på träning, några kommer att svara bättre på styrketräning och några bättre på konditionsträning. Gentesterna är väldigt, väldigt långt ifrån att säga något om det i dagsläget, förklarar han.  

Bättre att prova sig fram

Enligt Mikael Mattsson kan man istället själv ta reda på vad man passar bäst för genom att helt enkelt prova olika typer av träning och se vad man svarar bäst på.

– Vill man optimera sin träning i dagsläget är det ett betydligt bättre sätt att göra det på. 

Den här typen av gentester handlar om sannolikhetslära. Man har i vetenskapliga studier helt enkelt sett att en viss genvariant är vanligare hos olika typer av elitidrottare och dragit slutsatser av det. Men att göra förutsägelser på individnivå är fortfarande väldigt svårt. 

Att de tester vi provade kunde visa så fel tycker inte Mikael Mattsson är konstigt. 

– Ett fåtal gener säger bara en liten del. Det är inte förvånande att någon som är bra på uthållighet har en genvariation som är positiv för explosiv träning. Det finns de som kan ha ”felaktiga” varianter.

Träningsexperten: ”Utgå från vad man tycker är kul”

Anders Szalkai tycker att gentesterna kanske kan vara bra om det motiverar någon att börja träna. Men tycker att det är farligt om det leder till att man kanske begränsar sig. 

– När det gäller träning tycker jag att man ska utgå från vad man tycker är kul och inte vad någon annan säger eller vad sådana här tester visar. 

Vi testade:

Din DNA  genanalys 1295 kr 

Life Nutritest 4500kr 

Yesno Klassificering av muskel-egenskap 399 kronor  

De dyrare testerna analyserar fler egenskaper. Muskelegenskap var det som samtliga tester tittade på.

Fakta:

Människan har omkring 20.000 gener.

Hur tillförlitligt ett gentest är beror på vad testet mäter. Det finns vissa sjukdomar eller egenskaper som bara styrs av en enda gen. Då är resultatet väldigt säkert.

När det gäller sådant som träning eller kost är det väldigt många gener som samverkar. Även miljön har stor betydelse. Då blir det svårt att dra slutsatser av resultatet från ett test. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.