Köerna för svenskt medborgarskap växer och sökande kan få vänta i flera år på beslut från Migrationsverket. Arkivbild. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT

Genväg till snabbare medborgarskap

Uppdaterad
Publicerad

Köerna för svenskt medborgarskap växer och sökande kan nu tvingas vänta i flera år på beslut från Migrationsverket. Förra året kom en ny förvaltningslag som var tänkt att tvinga fram kortare handläggningstider men SVT:s granskning visar att lagen snarare förvärrat köerna. Dessutom har lagen gjort det möjligt att gå före i kön. Men bara för de som känner till reglerna.

– Det här är en genomusel regel. Kravet på likabehandling följs inte, säger Olle Lundin professor i förvaltningsrätt.

Köerna för svenskt medborgarskap växer och sökande kan nu tvingas vänta i flera år på ett beslut från Migrationsverket.

Förra året kom en ny förvaltningslag som var tänkt att tvinga fram kortare handläggningstider men SVT:s granskning visar att lagen snarare förvärrat köerna.

Dessutom har lagen gjort det möjligt att gå före i kön. Men bara för de som känner till reglerna.

– Det här är en genomusel regel. Kravet på likabehandling följs inte, säger Olle Lundin professor i förvaltningsrätt.

I år väntas det komma in 100 000 medborgarskapsansökningar till Migrationsverket. Enligt myndighetens egna beräkningar kommer uppskattningsvis 81 000 hinna avgöras under året. Högen med oavslutade ärenden kommer alltså fortsätta att växa.

”Prioriterar asylsökande”

På Migrationsverkets hemsida framgår det att väntetiden kan bli 30 månader. Minskad budget och ett ökat antal ansökningar är en förklaring. Men SVT:s granskning visar att det finns ytterligare ett skäl till de långa köerna. Den nya förvaltningslagen, som alltså var tänkt att tvinga fram kortare handläggningstider, gör snarare köerna längre.

Lagen säger att den som har väntat i sex månader kan skriva till Migrationsverket och ansöka om en så kallad ”begäran om att avgöra ärende”. Migrationsverket har då fyra veckor på sig att ta ställning till om de kan besluta om medborgarskap.

Sedan juli förra året har 30 270 begärt avgörande i sina ärenden.

– Det har ökat vår administrativa börda väldigt mycket. Vi får hantera många av de här ansökningarna vilket har tagit tid från själva ärendehandläggningen, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationschef på Migrationsverket.

Överst i högen

I dom flesta fall avslår migrationsverket denna begäran om beslut i ärendet och säger att dom behöver mer tid för att ta ett beslut om medborgarskap.

Enligt förvaltningslagen kan detta avslag i sin tur överklagas. Om detta görs åläggs i stort sett alltid att Migrationsverket att avgöra ärendet och fatta ett medborgarskapsbeslut snarast.

Det innebär att de som står på sig och tar ärendet hela vägen, deras ärenden hamnar längst fram i kön och får högsta prioritet.

”Inte anständigt i en rättsstat”

Olle Lundin, professor och forskare i förvaltningsrätt vid Uppsala Universitet, är starkt kritisk till att man har skapat en slags ”gräddfil” för de som känner till reglerna.

– Det här är en genomusel regel. Den skapar en fantastisk ojämlikhet. Kravet på likabehandling som vi har i regeringsformen följs ju inte. Utan det är de som kan systemet som tränger och knuffar sig fram. Det är inte anständigt i en rättsstat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.