Foto: SVT

Gifterna är välkända – men lagstiftningen dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Det är dags att avgifta barns vardag från kemikalier i plast. Det menar Naturskyddsföreningen i en ny rapport om välkänt farliga ämnen som är vanliga i barnartiklar och i miljöer där barn vistas.

Det är plast överallt. I tallrikar, i muggar, i matlådan och inte minst i barnens leksaker. Alla plaster ger inte problem – men många läcker farliga kemikalier som kan påverka särskilt barn negativt.

Susanna och 15 månader gamla Ebbe har just avslutat lunchen. Hon åt direkt ur plastförpackningen – han på en tallrik av plast. Susanna har inte tänkt tanken att plasten skulle kunna vara skadlig.

– Jag litar väl på den lagstiftning som finns kring plasten. Det är mer kritor och sådant som han har i munnen som jag tittar på om de är giftfria innan jag köper dem. Men inte vanliga leksaker, säger hon.

Gifterna är välkända

Men lagstiftningen räcker inte. Naturskyddsföreningen vill att Sverige och EU snarast förbjuder fler välkänt farliga och hormonstörande ämnen som är vanliga i plastartiklar i barns vardag. 

Det handlar till exempel om ftalaterna i mjukplast och leksaker, bisfenoler i matförpackningar och bromerade flamskyddsmedel.

– Vissa av de kemikalier som finns i vardagen är klassade som gifter av forskarna. Man har sett saker som minskad spermiekvalitet och minskat spermieantal, för tidig pubertet, säger Mikael Karlsson från Naturskyddsföreningen.

Risken ökar när ämnena blandas

Barn utsätts för en mängd olika kemikalier varje dag.  En och en behöver de inte vara farliga – men tillsammans med andra kemikalier, eller läkemedel, kan risken bli mycket hög.   

Det finns 146.000 olika sorters kemikalier ute på marknaden – och inte ens experterna har full koll på effekterna.

Ska man vara orolig som förälder?

– Nej, jag tycker inte att man ska vara orolig. Men man ska vara en aktiv konsument och lära sig om de här sakerna. Sen ska man välja de produkter där producenterna har valt bort de här ämnena, barnläkaren Olle Söder.

Naturskyddsföreningen tycker inte att konsumentmakt är en tillräckligt effektiv väg att gå och vill vill se en nationell handlingsplan för att avgifta förskolor och skolor .

– Om det går för sakta på individnivå så är det viktigt att Sverige gör som Danmark, Frankrike, Belgien och andra länder och  inför nationella förbud. Provocera fram en lagstiftning och samtidigt skydda våra barn i hemmet.

Förbjudet i Danmark

Danmark har redan förbjudit de fyra farligaste mjukgörarna i plast. Frankrike beslöt för någon vecka sedan att förbjuda bisfenol i alla matförpackningar.

Sverige nöjer sig med att förbjuda bisfenol i barnmatsförpackningar.

– Vi håller på med de här frågorna. Vi är inte riktigt klara med de underlag vi behöver för att kunna gå vidare, säger miljöminister Lena Ek till Aktuellt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.