Gifttunnor bärgas ur Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

23.000 gifttunnor dumpades på 50- och 60-talet i Östersjön och bottenhavet. Nu kräver myndigheterna att de två ansvariga företagen Fortum och Akzo Nobel skall stå för saneringskostnaderna.

Frågan om vem som är ansvarig och ska betala har stötts och blötts i flera år. Men nu anser sig myndigheterna ha hittat två företag som man diskuterar ansvaret med – Fortum och Akzo Nobel.

Under hela resan från Sundsvall till Gotland dumpades gifttunnorna i havet. Det handlar om nio ton kvicksilver – en av de största dumpningarna på sin tid. Nu är tunnorna till stor del sönderrostade.

– Allt är möjligt, man kan göra det mesta i dag. Men det kommer att bli fruktansvärt dyrt, säger Lennart Glas, biolog på Världsnaturfonden.

– Om man inte tar upp det kommer det sakta naturligtvis att läcka ut i Östersjön. Det kan ha stor påverkan lokalt, beroende på hur strömmar och annat beter sig, säger han.

Nu ska tre tunnor tas upp för undersökning i sommar – för att försöka se hur sönderröstade de är och om något kvicksilver läkt ut. Länsstyrelsen hoppas nu att de inblandade företagen är med och betalar både för sommarens tre tunnor men också för den stora saneringen som sedan kommer.

– Rent generellt är det så att där vi har ett ansvar är vi med och tar vårt ansvar, säger Maria Fiskerud, kommunikationschef på Akzo Nobel.

– Det här var tillåtet när det gjordes – i dag är det inte tillåtet. och måste hanteras. Vem ska bära kostnaden, samhället eller företagen, säger Lennart Glas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.