Foto: TT

Godis före bus under halloween

Publicerad

Många väljer godis framför bus när det är halloween. Den har nämligen blivit vår näst största godishögtid.

Inför helgens halloweenfirande har livsmedelsbutikerna i landet inte bara fyllt på med pumpor. Även lösgodishyllorna är välfyllda. Enligt Henrik Jacobsson, affärsutvecklare på godisföretaget Candyking, är högtiden viktig. Den står redan nu för tolv procent av årsförsäljningen av lösgodis, och är därmed den näst största sett till försäljningen, efter påsken. Och trenden är ökande.

”Under halloween ser vi en ökad försäljning av halloweeninspirerat godis som dödskallar, löständer och spöken. Under halloween 2013 sålde vi till exempel cirka två miljoner dödskallar och 1,3 miljoner löständer”, uppger han i ett mejl.

En speciell effekt

I USA ökade chokladgodisförsäljningen under förra årets halloween med tolv procent. Enligt New York Times kan en anledning till ökningen bero på något som beskrivs som ”smörgåsbordseffekten”.

Om du äter mycket av en viss smak upplever hjärnan att du blir mätt. Om du däremot äter varierat fortsätter hjärnan att uppfatta maten som spännande. När det gäller godis kan smakvariation hindra hjärnans kontrollfunktioner för att vi inte ska föräta oss, och därigenom få oss att trycka i oss mer godis än vi borde, enligt tidningen.

Svenskar äter mest godis

Förutom att ständigt implementera nya smaker har godistillverkare därför börjat med blandförpackningar, som exempelvis innehåller flera olika sorters chokladbitar. Det är också ett sätt att få konsumenten att prova nya, eller mindre populära, produkter.

Men frågan är om smörgåsbordseffekten har någon betydelse för svenskarna. Med lösgodiset finns redan alla möjligheter till maximal smakvariation – och svenskarna äter redan dubbelt så mycket som EU:s genomsnitt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer