Godis och läsk blir dyrare i allt fler länder – men inte i Sverige

Publicerad

Allt fler länder i Europa och världen har någon form av särskild beskattning på söta produkter. Även i Sverige förs debatten men här är sockerskatt inte aktuellt.

Folkhälsoministern Gabriel Wikström (S) uttalade sig nyligen om sockerskatt och välkomnar debatten om sockrets negativa påverkan på folkhälsan. 

”Det ska bli intressant att följa utvecklingen och resultaten av den sockerskatt som Storbritannien nu inför. Samtidigt vet vi att skatter av den typen kan vara problematiska. Just nu är det därför inte aktuellt att införa någon särskild skatt på socker” skriver ministern i en debattartikel i Aftonbladet.

Professor vill se sockerskatt

Professor Claude Marcus jobbar på Karolinska Institutet med överviktiga barn och har tidigare uttryckt sig positivt om sockerskatt.

– Det borde vi ha i Sverige också och använda de pengar man får in där och ta bort momsen på frukt och grönt. För de senaste 20 åren har de priserna gått upp medan priserna på socker och läsk gått ned, säger Claude Marcus.

Länder med extra skatt på godis och läsk

  • I Finland har man höjt skatten på godis och glass och man har även infört en särskild skatt på läsk 2013.
  • Norge införde en sockerskatt redan 1981 och 2013 infördes ytterligare skatt på alkoholfria drycker som läsk, mineralvatten och sockerfri läsk. Höjningen innebar att literpriset på läsk blev ungefär 7,4 procent dyrare.
  • 2009 införde både Danmark och Island sockerskatt. Den isländska sockerskatten höjde momsen på läsk, men även juice, kex och mineralvatten blev dyrare.
  • Danmark avskaffade sin socker- och fettskatt 2012 då den inte ansågs ha den effekt på danskarnas konsumtion som man önskade.
  • Mexico har världens tjockaste befolkning med ökande kostnader för diabetes och höga sjukvårdskostnader. För två år sedan infördes en sockerskatt på läsk och kaloririk kost för att dämpa fetmaepidemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.