Lennart Hyland medverkade i Gomorron Sverige den 1 mars 1993. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gomorron Sverige 20 år

Uppdaterad
Publicerad

Den första mars är det 20 år sedan SVT:s Gomorron Sverige startade sina sändningar på vardagsmorgnar. Det firar vi genom att bjuda in några av dem som lett programmet genom åren.

Marianne Rundström har varit programledare för Gomorron Sverige längre än alla andra, nästan ända sedan det började – närmare bestämt i 18 år.

– När jag kom till programmet skulle det byta skepnad. Vi skulle inte längre ha två programledare och sluta försöka likna TV4. Det skulle vara mindre mys, inte så puttenuttigt, säger hon.

Marianne Rundström var rädd för att förändringen skulle leda till sämre tittarsiffror och att försprånget för fyrans morgonprogram skulle bli ännu större.

– Jag tänkte att ”nu försvinner alla tittare”, säger hon.

Men så blev det inte – i alla fall inte på sikt.

I dag är Gomorron Sverige det mest sedda morgonprogrammet i Sverige. Under 2012 såg 690.000 personer programmmet i genomsnitt per dag.

Men varför väljer allt fler att titta på Gomorron Sverige?

– Folk vill veta vad som ”är på banan”. Man blir uppdaterad hos oss och sedan tror jag att folk är trötta på all reklam, säger hon.

Ringde sonen i direktsändning

Ett av Marianne Rundströms roligaste minnen var när Karin Schibbye var gäst i studion. 

Hennes son Martin Schibbye hade tillsammans med Johan Persson just släppts ur fängelse i Etiopien och var på väg hem.

 – Då ringde det i hennes telefon som hon glömt stänga av. Jag sade åt henne att om det är Martin kan du ju svara. Då sade hon att det var Martin men att hon avvisat samtalet, berättar Marianne Rundström.

– Hon ringde upp. Det visade sig att sonen ville att hon skulle ha med sig en ny mobil när hon mötte honom på Arlanda.

Han behövde någonting när alla ringde och vill ha svar på frågor.

Se Karin Schibbye ringa upp sin son här!

–  En annan rolig grej var när vi hade Jan Malmsjö i studion en nyårsafton. Han hade så trevligt att han inte ville gå därifrån. Han satt och drack champagne till halv tolv på förmiddagen, berättar Marianne Rundström.

Men det mest dramatiska minnet är förstås något helt annat.

– Det är 11 september 2001 då flygplanen flög in i World Trade Center i New York och vi sände direkt, säger Marianne Rundström.

Hyland i första sändningen

– Första sändningen leddes av Bosse Holmström och Fredrik Belfrage, berättar Ewa Lundin, projektledare för Gomorron Sverige

I sändningen intervjuades tv-legendaren Lennart Hyland i ett av sina sista framträdanden. Hyland var en av pionjärerna för morgon-tv i Sverige. Han ledde under senare delen av 1970-talet Gomorron Sverige som då sändes på lördagar från Göteborg.

Lennart Hyland sade att morgon-tv var framtiden och att det ska bli intressant att ”se var det hela slutar”.

Se klipp med Lennart Hyland från första sändningen!

Breddad journalistik

Gomorron Sverige blev 2011 Sveriges populäraste morgonprogram i tittarsiffror räknat.

– Ingen vet väl egentligen varför men det var viktiga nyhetshändelser det året; arabiska våren, terrorattackerna i Norge, jordbävningen i Japan, säger Ewa Lundin. 

– Året innan hade vi också breddat journalistiken och börjat sända direkt längre på förmiddagen, bland annat med längre intervjuer.

Ewa Lundin påpekar att det visat sig att publiken har störst förtroende för SVT vid stora nyhetshändelser.

Nystart på måndag

På måndag den 4 mars får Gomorron Sverige en nystart med bland annat en ny dekor men även en ny inriktning. Det blir inte lika mycket samtal och debatter om vad som har hänt.

– Det blir rappare, mer framåtblickande och nyhetsinriktat, säger Ewa Lundin.

En av de mera uppmärksammade intervjuerna i SVT:s morgonprogram gjordes av Eva Hamilton, SVT:s nuvarande vd, i september 1996. Det hade under längre tid gått rykten om att dåvarande vänsterledaren Gudrun Schyman betett sig underligt i offentliga sammanhang. Hon valde då att gå ut med att hon var alkoholist.

Se klipp från intervjun med Gudrun Schyman!

Tidigare programledare

Eva Hamilton, som varje sommar gör ett gästspel som programledare, medverkar i fredagens jubileumsprogram. 

Även de tidigare programledarna Cecilia Bodström, Staffan Dopping, Lennart Persson och Anna Hedenmo är med och firar Gomorron Sveriges 20 årsdag.

Gomorron Sverige sänds mellan klockan 6.25 och 10.00 i SVT1.

SVT startade morgonsändningar på vardagar den 1 mars 1993 under namnet Gomorron Sverige.

Programmet bytte namn till Rapport morgon år 1996.  

Det blev ett nytt namnbyte 2001. Det nya namnet blev nu SVT Morgon.

Sedan 2004 heter programmet åter Gomorron Sverige, vilket var det namn som SVT:s morgonprogram hade på 1970- och 80-talen. Då sändes programmet bara på lördagar.

Under 2012 hade Gomorron Sverige 690.000 tittare i genomsnitt per dag.

Siffrorna anger antal tittare i hela befolkningen, 3–99 år, som sett minst fem minuter av programmet mellan kl. 6.25 och10 på vardagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer