Siri Helle, psykolog, uppmanar till att lägga ifrån sig telefonen och fokusera på verkligheten för att slippa sociala medier-relaterad ångest.

Gör så här för att inte påverkas av ”lyckliga liv” på sociala medier

Publicerad

Retuscherade bilder och ”lyckliga uppdateringar” är något vi alla möter när vi går in på våra sociala medier-konton. För vissa kan detta leda till nedstämdhet, enligt psykologen Siri Helle. Här är tipsen för att ta kontroll över ditt sociala medier-användande.

Förut har vi bara jämfört oss med människor vi träffat i det verkliga livet, men i och med sociala medier matas vi istället med filtrerade bilder från ett ”perfekt” liv”.

– Vi människor är flockdjur och det är viktigt för oss att bli bekräftade. Att visa upp framgång möts av mer gillande än bakslag och negativa känslor, säger Siri Helle.

– Då är det väldigt lätt att jämföra med sig själv, varför jag inte har det så.

”Lägg undan mobilen ibland”

Här är tipsen för ett bättre välmående:

1. Ta time out

– Testa att ta bort dina konton i två veckor och se om du mår bättre. Studier visar att människor tenderar att göra det.

2. Måste du följa alla?

– Kolla igenom ditt flöde. Avfölj grupper eller personer som får dig att må dåligt. Det går ju att avfölja på Facebook utan att det märks.

3. Lev i nuet

– Sociala medier tenderar att få folk att fastna i telefonen istället för att vara i ögonblicket. Det är något som sänker välmåendet.

– Lägg undan telefonen och ha samtalet med kompisen istället, det kan ha extremt stort inflytande över välbefinnandet, säger Siri Helle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer