Göran Persson läxar upp regeringen om ränteavdragen

Tidigare statsministern Göran Persson (S) ger sig nu in i debatten om ränteavdragen. Bland annat får finansminister Magdalena Andersson kritik.

– Det är en absurd situation att de bäst ställda ska ha en skattesubvention som tar pengar från vår gemensamma kassa. Pengar som skulle kunna användas för de sämst ställda”, säger Göran Persson till SVT i en intervju.

Din efterträdare som finansminister och partikollega, Magdalena Andersson, vill ju inte röra ränteavdragen. Har hon fel?

– Ja, jag har varit tydlig på den här punkten med vad jag tycker. Sedan vet ju jag att det politiska livet inte alltid lutar i rationella och logiska beslut. Man är rädd för att det ska få fel opinionsmässig effekt och så, säger Göran Persson.

Trappa ner

Ränteavdragen har blivit en svår fråga för regeringen. Rätten att dra av 30 procent av räntekostnaderna för bolån gör det möjligt för hushållen att låna mer än de skulle kunna annars, och nu uppmanar institutioner som OECD, IMF, EU och Riksbanken regeringen att trappa ner ränteavdragen.

Risken är annars att priser och skuldsättning ökar så mycket att bostadsmarknaden blir en bubbla som spricker, varnar experterna.

”Tänka sig noga för”

Ändå säger både socialdemokraterna och största oppositionspartiet moderaterna nej till att röra ränteavdragen.

– Man ska tänka sig väldigt noga för innan man gör sådana ingrepp i folks privatekonomi som det skulle innebära , säger Magdalena Andersson (S)

Magdalena Andersson började sin karriär i politiken som politisk sakkunnig åt just Göran Persson i samma veva som han blev statsminister, och jobbade sedan i statsrådsberedningen och finansdepartementet under hela Göran Perssons statsministerperiod.

Men nu väljer han alltså att underkänna hennes och regeringens politik, när det gäller ränteavdragen.

– Det krävs lite modiga politiker som kliver fram nu och säger att det är dags att begränsa ränteavdragen, säger Göran Persson.

”Ekonomiskt nödvändigt”

– Ränteavdragen kommer att förändras. Det är jag helt övertygad om. Det är ekonomiskt nödvändigt, säger Göran Persson, och syftar på att kostnaderna för statskassan kommer att stiga när räntorna stiger framöver.

Göran Perssons förslag är att begränsa ränteavdragen ovanför ett visst belopp.

– Sätt ett tak för avdragen på 60.000 eller 70.000 kronor per år i ett första steg. Då är det inga som helst bekymmer för normala familjer, men däremot kommer man åt den här väldigt otäcka bubblan som växer fram i Stockholms innerstad, säger Göran Persson.

Tittade själv på

Men den största ökningen av både huspriser och skuldsättning skedde redan när Göran Persson var statsminister.

Ändå gjorde han själv inget för att begränsa ränteavdragen. Man kan alltså säga att han sanerade statsfinanserna men bara tittade på när hushållen skuldsatte sig mer och mer.

– Jag skulle nog kunna säga att jag hade inte fortsatt titta på om jag hade fortsatt regera, så enkelt är det, säger Göran Persson.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer