Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polismästare Carin Götblad varnade redan för 10 år sedan. Foto: SVT

Götblad om våldsvågen: ”Går att vända”

Uppdaterad
Publicerad

Dödsskjutningar, mordförsök och sprängningar, inte sällan utförda av tonåringar. Gängkonflikterna eskalerar och polisen står inför enorma utmaningar.

Nu krävs att hela samhället går samman, menar polismästare Karin Götblad.

– Jag är övertygad om att det går att vända, säger hon i SVT:s Morgonstuidion.

Den senaste tidens våldsvåg, bland annat i Stockholm, har dominerat medierapporteringen de senaste veckorna. Fem sitter häktade för några av dåden, två av dem är så unga som 15 år.

– Det är ett jätteallvarligt läge. Vi stöter på 13 och 14-åringar som erbjuder sig att bli kontraktsmördare. Det har vi aldrig varit med om förut, säger polismästare på Noa, Karin Götblad.

Vill återinföra ungdomsfängelser

Redan 2010 varnade hon för att tusentals svenska ungdomar riskerade att dras in i kriminalitet. Nu vill hon se en kombination av förebyggande och repressiva åtgärder för att stoppa utvecklingen.

– Jag var en av dem som var med och avskaffade ungdomsfängelser i Sverige. Men jag tror tyvärr att det är vad vi behöver nu. Vi kan inte ha farliga mördare som rymmer från ungdomshem.

Samtidigt krävs insatser i tidig ålder, redan i förskolan.

– Vi har stora grupper av unga killar och barn som har för lite föräldratillsyn och tillsyn i stort. Vi behöver stötta föräldrarna tidigt och jobba mer tillsammans. Det finns massor med saker vi kan göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.