2014 var Carin Götblad regeringens nationella samordnare mot våld i nära relationer, och presenterade här sitt betänkande till dåvarande justitieministern Beatrice Ask (M). Foto: TT

Götblad: Våldet mot kvinnor får mindre uppmärksamhet

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning visar att polisen blivit sämre på att klara upp våld mot kvinnor och andra brott i nära relation. Carin Götblad, som varit regeringens nationella samordnare i frågan, säger att det inte hände någonting med hennes förslag till åtgärder.

– Det dör cirka 15-25 kvinnor varje år genom våld inom nära relation. Det är betydligt fler än de som dödas i gänguppgörelser varje år men får betydligt mindre uppmärksamhet från polis, politiker och media, säger Carin Götblad, polischef i region Mitt, till SVT Nyheter, efter att ha tagit del av SVT:s granskning.

Färre brott till åklagare

Sedan 2009 har andelen brott i nära relation som polisen redovisar till åklagare minskat med drygt tusen ärenden, trots att polisledningen sagt att mäns våld mot kvinnor är prioriterade brott.

2009 fick polisen in 24.685 anmälningar om brott i nära relation. 24 procent av brotten utreddes så bra att de redovisades till åklagare. 2015 fick polisen in 26.002 brott i nära relation, varav bara 18 procent redovisades till åklagare.

”Inte hänt någonting”

Carin Götblad har i sitt arbete som polis engagerat sig mycket mot våld i nära relationer och har varit regeringens nationella samordnare. För två år sedan levererade hon en statlig utredning med förslag på hur man ska minska det här våldet i samhället och hur polisen ska bli effektivare på att lösa brotten.

– Det handlar mycket om att kedjan mellan alla myndigheter måste fungera. Från första poliserna på plats till att socialtjänsten gör sitt jobb rätt. Bland annat måste sekretesslagstiftningen ändras. Det har tyvärr inte hänt någonting av mina förslag. Jag hoppas fortfarande att politikerna gör något av förslagen, säger Carin Götblad till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.