Granar kan lukta kattpiss

Uppdaterad
Publicerad

Näsan är minst lika viktig som ögonen när du ska välja julgran. Vill det sig illa kan du komma hem med en gran som sprider en omisskännlig doft av kattpiss.

För många är det säkert oerhört viktigt att julgranen doftar på rätt sätt; den där omisskännliga lukten av granbarr och kåda. Då finns det bara en gransort som gäller: rödgran eller svensk/norsk gran, beroende på vilken sida Kölen man befinner sig. Uppskattningsvis är 80 procent av alla de cirka 3 miljoner julgranar som säljs i Sverige varje år rödgranar.

Doft av citrus eller kattpiss

Den som vill ha ett lite pampigare julträd kan välja kungsgran eller nordmansgran, men då blir det i stället en citrusdoft som slår emot de tassande fötterna på julaftonsmorgonen. En liknande ädelgran, lasiocarpa, doftar lime.

Så har vi då blågranen, som när man rör den avger en doft som inte alls är särskilt julig, nämligen kattpiss.

-Det händer att kunder som inte haft blågran tidigare kommer tillbaka och vill byta, erkänner Per Torstensson, vd på Dalby Granar.

Han tror att våra preferenser för grandoft skapas tidigt i livet.

-Man vänjer sig vid en doft som barn och de dofterna är viktiga hela livet. Hade du varit uppväxt med kungsgran eller Lasiocarpa så är den förstås den doften som påminner om jul.

TT

Så sköter du granen

* Låt granen tina innan du tar in den i värmen. Tänk på att det kan skilja 20-40 grader mellan utomhus- och inomhustemperatur i december. Ställ inte granen för nära ett element.

* Skåra granen längst ner när du ställer den i julgransfoten. Dunka inte granen i golvet, då riskerar du stänga vattenbanorna vilket leder till snabb barrning.

* Ge granen mycket vatten. Inget socker eller magnecyl. Spreja gärna granen med vanliga blomstersprutan, men akta den elektriska belysningen.

Källa: Skogssverige (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.