Foto: SVT/TT

Granskare av Macchiariniaffären kritiserar nedlagd förundersökning

Publicerad

Åklagarna meddelade på torsdagen att förundersökningen mot den italienska kirurgen Paolo Macchiarini, som var delgiven misstanke om bland annat vållande till annans död har lagts ned. Två av SVT:s reportrar som jobbat med att granska Macchiarinis operationer är kritiska.

– Det är väldigt illavarslandet. Vad åklagaren säger är att Macchiarini har gjort ovetenskapliga och livsfarliga operationer som som inte testats på djur och ändå så kan inte rättssystemet göra någonting det. Det innebär rättslöshet för patienter och läkare, säger Bosse Lindquist, som gjort dokumentären ”Experimenten: Stjärnkirurgen”

Även Yvonne Åstrand, som i dag jobbar på Statens medieråd, granskade Macchiarini-affären i SVT:s Uppdrag Granskning. Hon menar att åklagarnas beslut om att lägga ned förundersökningen blottlägger den gråzon som finns mellan vad som ska räknas som vård och forskning i Sverige.

Klarar sig på grund av preskriptionstiden

Yvonne Åstrand tycker att det är upprörande att det inte gått att ställa alla ansvariga till svars för brott mot Läkemedelslagen och etikprövningslagen eftersom preskriptionstiden gått ut – något som kunde ha undvikits om Karolinska Institutets rektor agerat tidigare, menar hon.

– Redan i augusti 2015 slog Karolinska Institutets externa granskare Bengt Gerdin fast att det handlade om systematiskt forskningsfusk, men rektorn försvarade Macchiarinis forskning och agerade inte förrän det blev en enorm massmedial uppmärksamhet.

Hon är också kritisk till att högt ansedda institut och sjukhus inte samarbetar bättre internationellt.

– Macchiarini kunde fortsätta att operera in plaststrupar på nya patienter i Ryssland trots att hans operationer hade stoppats av Karolinskas ledning 2013.

”Karolinska Institutet ville bli världsledande”

Samtidigt är hon kritisk till att Karolinska Institutet inte lyssnade på den belgiske professorn Pierre Delaere, som larmade om Macchiarini redan 2011 och sade att det var omöjligt få nya mänskliga celler att växa på plast.

Yvonne Åstrand menar att det krävs tre ”P:n” för att något sådant här ska kunna hända: prestige, pengar och personlighet.

– Karolinska Institutet ville så gärna bli världsledande på att odla fram nya kroppsdelar, aktiebolaget bakom plaststrupen såg stora affärsmöjligheter och Macchiarini var djärv och vågade göra det omöjliga.

”Oavslutat i allra högsta grad”

För Bosse Lindquist betyder dagens besked att det finns mer journalistik att göra kring fallet Macchiarini.

– Det här är en klassisk journalistikfråga. Här finns ett antal systemfel som drabbat enskilda väldigt svårt och något juridiskt ansvar har fortfarande inte utkrävts. Inte bara jag utan säkert många andra kommer att fortsätta att titta på det här. Det är oavslutat i allra högsta grad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet