Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter listar tre fel i riksdagskandidaternas bolag. Foto: Christine Olsson/TT

Granskning: Förseningar och fel bland företagen som drivs av riksdagskandidater

Uppdaterad
Publicerad

Försenade skatter och redovisningar. Uteblivna kontroller och olagliga lån.

Bland privata företag som kan kopplas till riksdagskandidater har över 70 fått anmärkningar från sina revisorer de senaste åren, visar SVT:s granskning.

Vanligaste orsaken: Betalning av skatter och/eller avgifter har inte skötts korrekt.

Ett exempel: Mattias Johansson (C) driver hamburgerrestauranger i Västsverige. Åtta av hans bolag har fått anmärkning för sena skattebetalningar.

När SVT kontaktar honom säger han att han ska avsäga sig alla sina uppdrag för att få ordning på affärerna.

SVT Nyheter granskar

Kan inte kommentera

Battal Batti (S) i Gävleborg kandiderar till både riksdag, kommun och region.

Han är ledamot i ett livsmedelsbolag som fått anmärkningar för sena årsredovisningar och skattebetalningar – samt 2020 för att man inte genomfört en så kallad kontrollbalansräkning. Revisorn ansåg att bolagets resultat- och balansräkning inte kunde fastställas då han inte kunnat ta del av bolagets inventering av varulagret.

Batti uppger att han inte haft något med redovisningen att göra och därför inte kan kommentera den.

I Gävleborg finns även riksdagsledamoten Lars Beckman (M), etta på partiets riksdagslista.

Han är huvudägare i ett företag som säljer pooler – och som flera år fått anmärkningar för sena inbetalningar och årsredovisningar.

Inte heller han vill kommentera, med hänvisning till att andra personer ansvarat för hanteringen.

Har expanderat

Ann-Helen Nilsson (C) är kommunfulllmäktiges ordförande i Skurup och har fastighetsbolag som fått flera anmärkningar om försenade skatter.

Hon uppger att verksamheten expanderat och att man därför vid de aktuella tillfällena missat fullgöra sina skyldigheter i tid, men framhåller att man ändå alltid betalat. Hon tycker också regelverket är alltför strikt.

Therese Andersson på revisorernas branschorganisation FAR har inte tagit del av de enskilda exemplen, men säger att det är viktigt att reglerna följs.

– De här är de lagar och regler som gäller för näringslivet, och då är det också viktigt att man förhåller sig till dem.

Anders Ahlgren, chefsjurist på Revisorsinspektionen, har inte heller tagit del av exemplen, men ser det som allvarligt om bolag till exempel är försenade med sina skatteinbetalningar – något som kan liknas vid att man lånar pengar av staten.

– Det bolaget skapar sig en skattefördel, ibland på grund av bristande likviditet, som är viktig för omgivningen att känna till.

ÖVER 17 000 BOLAG – SÅ GJORDE VI GRANSKNINGEN

SVT har tagit ut data över samtliga kandidater till samtliga höstens val, och jämfört detta med uppgifter från tjänsten Retriever om olika typer av bolagsengagemang.

Totalt visar SVT:s kartläggning att av samtliga 54 145 kandidater har 10 779 uppdrag eller inflytande i 17 184 privata bolag. 1 381 av bolagskandidaterna kandiderar till riksdagen.

Av kandidaterna är 6 464 styrelseledamöter, 1 712 har en position som VD eller vice VD och 6 463 är verklig huvudman, det vill säga har inflytande eller ägande i bolaget. En stor del har flera positioner inom samma bolag.

Bland partierna har Moderaterna flest bolagsföreträdare, följt av Centerpartiet.

Av politikerbolagen visar sig 568 ha fått anmärkningar från sina revisorer under mandatperioden. I 75 av dessa sitter riksdagskandidater av olika partifärger.

Utöver privata bolag finns också många offentligt drivna bolag där kandidater har uppdrag. Även där finns revisorsanmärkningar för olika typer av fel och brister.

Även om företag inte följer lagen så betyder det inte att de enskilda bolagsföreträdarna begått något brott. Förseningar kan dock leda till förseningsavgifter och dröjsmål med årsredovisningar kan utgöra bokföringsbrott som i vissa fall är straffbara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet