TV: Hör gränspolischefen om problemen med reglerna kring verkställan av utvisningar.

Gränspolisen: Akilovs ärende var inte prioriterat

Uppdaterad
Publicerad

Säpo hade fått in uppgifter om Rakhmat Akilov, uppgifter som de dock inte kunde belägga. Men den informationen fick inte gränspolisen ta del av när Akilov avvek efter beslutet om att han skulle utvisas.
– Det är olyckligt men inget fel har begåtts, säger gränspolischefen Patrik Engström.

När utvisningsbeslutet om den nu misstänkte terroristen Rakhmat Akilov kom in till gränspolisen hade han redan avvikit, uppger gränspolischefen Patrik Engström.

LÄS MER: Det här är Rakhmat Akilov

Det fanns ingen information i ärendet som gränspolisen kunde spana på. Ingen adress, kontaktuppgifter eller övriga kopplingar så ärendet ansågs inte prioriterat enligt Engström. Säpo hade tidigare fått in någon form av uppgifter om Akilov, men skickade inte dessa vidare till gränspolisen. Anledningen till detta är att Säpo inte kan sprida vidare information som de inte lyckats belägga.

– Det kan tyckas konstigt men det finns en sekretess mellan polisen och Säpo. Säpo kan inte lämna över information till oss som inte är verifierad, säger Patrik Engström.

Efterlyser underlättat regelverk

Dock efterlyser Engström ett regelverk som hade kunnat underlätta möjligheterna för gränspolisen att verkställa beslut.

– Jag hade jättegärna sett ett regelverk som underlättar för oss att verkställa, till exempel att vi skulle kunna prioritera utifrån någon form av farlighetsbedömning. Men mitt jobb är inte att recensera lagstiftningen. Samtidigt finns ju sekretesslagar för att skydda enskildas integritet.

Tvingas prioritera

Resurser är ett annat problem, enligt Engström. Det finns 12.500 efterlysta personer i Sverige som gränspolisen ska utvisa. Totalt har de 18.000 ärenden som inte är avslutade och ska verkställas.

LÄS MER: M begär förklaring av polisen

– Det är vare sig hopplöst eller uppgivet. Verkligheten ser ut så att vi har 12.500 som är efterlysta. Polisen tvingas till prioriteringar. Resurser är ett problem men det finns andra svårigheter som dolda identiteter och länder som inte vill ta emot utvisade personer, säger Engström.

”Kan inte sprida rykten”

Inrikesminister Anders Ygeman uppger att regeringen skjuter till extra pengar till polisen och arbetar för att skärpa lagstiftningen. Samtidigt står han fast vid att Säpo skötte sitt jobb när de inte spred vidare informationen de hade om Akilov till gränspolisen.

– Säpo kan inte sprida vidare rykten eller skvaller om någon medborgare. Uppgifterna måste ju gå att styrka, säger han.

LÄS MER: Säpochefen: Vi följer de extrema grupperna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet