Fars dag har firats i Sverige sedan tidigt trettiotal. Här affischer från 1936 och -37. Foto: TT arkiv

Så får du ett mer jämställt föräldraskap

Uppdaterad
Publicerad

Grattis på fars dag. När kaffet är urdrucket, teckningar och pärlplattor beundrade och slipsen uppackad kan det vara dags att se sig i spegeln och fråga sig – hur kan jag bli en ännu bättre pappa?

Här följer några tips - åtminstone om du vill bli mer jämställd.

Städa och diska mer!

Många pappor deltar redan i dag med liv och lust i hemarbetet. Likväl är det mammorna som drar tyngsta lasset. Enligt akademikernas centralorganisation Saco utför snittpappan 18 timmars hemarbete i veckan medan snittmamman ägnar 30 timmar åt att jobba med tvätt, städning, matlagning och att ta hand om barn.

Samtidigt så verkar många pappor tro att de är jämställda i hushållsarbetet. Det har gjorts opinionsundersökningar som visar att män anser att de gör hälften av jobbet samtidigt som kvinnor anser att deras manlige partner bara utför 33 procent av sysslorna.

Lägg beslag på föräldraförsäkringen!

I en internationell jämförelse tillhör svenska pappor i världseliten när det gäller att vara med sina barn, åtminstone det som går att mäta. Det beror av allt att döma på den svenska föräldraförsäkringen som med 480 dagar är en av de mest generösa i världen.

Försäkringen har funnits i drygt 40 år. 1974 tog pappor ut 0,5 procent av föräldraledigheten. 1995, då den första “pappamånaden” infördes hade andelen ökat till 10 procent och 2017 till 29 procent.

Pappaledigt 2004. Pappan till höger heter Peter Svenonius. I bakgrunden samme Peter Svenonius i famnen på Lennar Hoa Hoa Dahgren i den första reklamkampanjen för pappaledighet. Foto: Björn Larsson Ask, TT

Men utjämningen mellan könen har saktat in visar bland annat TCO:s jämställdhetsindex. Därför föreslog en utredning att antalet individuella månader, som inte kan överlåtas till den andra föräldern, bör öka från tre till fem månader. Något beslut är dock inte fattat.

Häng mer med barnen – börja jobba deltid!

En förklaring till den ojämnt fördelade föräldraledigheten är att män i allmänhet har högre inkomst och därför förlorar mer pengar när de stannar hemma. Statistiken visar dock att även i familjer där mamman tjänar mest så är det ändå hon som är föräldraledig.

När par får barn är det också nästan alltid kvinnan som går ner i arbetstid. Bland akademiker är det bara var tionde man som väljer att jobba mindre under småbarnsåren, medan det är tre gånger så vanligt bland kvinnor. Även bland personer med arbetaryrken är det betydligt fler kvinnor än män som deltidsjobbar för att kunna ta hand om barn.

Stämpelklocka 1975. Foto: SVT

Att jobba mindre underlättar så klart vardagslivet för många barnfamiljer, men det leder också till ekonomisk orättvisa – både i dag och i framtiden. Deltidsarbete innebär både sämre löneutveckling och karriärmöjligheter och leder i förlängningen till lägre pension.

Ta hand om hostan – vabba mera!

Att torka kräk och snoriga näsor är inte så kul, men av någon anledning verkar pappor mer villiga att vara hemma med sjuka barn än med friska. Enligt Försäkringskassans siffror går 40 procent av antalet VAB-dagar till en man. Men faktum kvarstår – sex av tio gånger ett barn blir sjukt är det mamman som stannar hemma från jobbet.

Vab 2001? Foto: Pontus Lundahl, TT arkiv

Genom att vara mer med dina barn, både när de är friska och sjuka, kan du också få en närmare relation till dem. I en undersökning var det bara 10 procent av barnen som i första hand skulle ringa pappa när de har något viktigt att berätta medan 50 procent föredrog mamma. Inte ens var tionde barn svarade att de hade mer kontakt med pappa än mamma.

En fjärdedel av barnen svarade också att de önskade ha en närmare relation – till sin pappa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.