Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I veckansbrott visar polisinspektör Petter Thomasson progamledaren Camilla Kvartoft var de grep en person som misstänktes för olaga intrång i en matbutik endast tio minuter efter personen släpptes från polisstationen. Foto: SVT

Grep mannen – 12 minuter efter att han släppts ur arrest

Uppdaterad
Publicerad
Fallet med en misstänkt inbrottstjuv som tolv minuter efter att han släppts från polisarresten greps igen, misstänkt för nya brott, har blivit uppmärksammat. SVT:s program ”Veckans brott – Redaktionen” har träffat en av poliserna som var med vid gripandet. Han tycker att lagstiftningen bör ses över för att snabbare komma åt återfallsförbrytarna.

08:45 var klockan när mannen klev ut från Södermalms polisstation, berättar polisinspektör Petter Tomasson. Han hade gripits för inbrott och stöld, men anhölls inte av åklagare utan släpptes medan brottet utreddes vidare.

Bara tio minuter senare upptäcktes han på lagret till den Ica-butik som ligger cirka 100 meter från polisstationen. Enligt personalen uppträdde han aggressivt.

– Han har gått raka vägen från arresten in till Ica och in på lagret och personalrummet, där han upptäcks av två anställda.

08:57 grips mannen av Petter Tomasson och hans kollega.

”Borde räckt till anhållande”

Petter Tomasson är oroad över vad den här typen av händelser sänder för signaler.

– Det är ganska jobbigt för oss poliser också att dela tunnelbana eller buss med den som man har gripit under natten. Det har hänt mer än ofta.

Han är kritisk till att åklagaren inte anhöll mannen efter att han gripits för inbrott. Särskilt eftersom mannen tidigare dömts för samma typ av brott.

– I det här fallet så tycker jag att det fanns uppenbar återfallsrisk. Det är samma typ av brott han är dömd för sedan tidigare. Han har pågående vård via kriminalvården, gällande samma typ av brott. Ett samlat bedömande tycker jag borde ha räckt till ett anhållande.

Men åklagare Malin Kühn, som beslutade att inte anhålla mannen direkt, håller inte med.

– Polisen ringde och sade att de hade en person där som var misstänkt för stöld och hade misstänkt stöldgods på sig. Min fråga var om de visste att det var stöldgods, om de hade härlett godset som personen hade på sig, Det hade de ingen aning om, säger Malin Kühn och understryker att frågan handlade om mannen skulle anhållas direkt och att utredningen fortgår.

Hon säger att det viktigaste kriteriet för att anhålla någon direkt är att det finns sannolika skäl.

– Det måste finnas något konkret.

Åklagaren: Finns ingen lucka

Polisinspektör Petter Tomasson tycker att lagstiftningen bör ses över. Även polisen Viktor Adolphson, som twittrat om fallet, har sagt till Aftonbladet att han anser att ”det finns en lucka” när man bedömer att det finns risk för att personen upprepar brottsligheten.

Finns det en lucka i lagen och borde åklagare ta mer hänsyn till återfallsrisken?

– Det finns ingen lucka som jag ser det. När polisen ringer så måste de vara förberedda. Annars går det inte anhålla, då finns inte sannolika skäl, säger åklagare Malin Kühn och fortsätter:

– Även en återfallsförbrytare skulle kunna göra en bra affär på Blocket till exempel.

Se veckans avsnitt av SVT Play-programmet Veckans brott – Redaktionen här! Veckans brott sänds torsdag 21:00 i SVT Play och i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer