16-åriga Greta Thunberg på FN:s klimattoppmöte för unga i New York. Foto: Pontus Lundahl/TT

Greta Thunberg tilldelas ”det alternativa Nobelpriset” – som yngst någonsin

Uppdaterad
Publicerad

Klimataktivisten Greta Thunberg, 16, blir den yngsta någonsin som tilldelas Right Livelihood-priset.

– Hennes politiska krav hörs över hela världen, säger Right Livelihood-prisets ordförande Ole von Uexkull.

En svensk klimataktivist, en kinesisk kvinnorättskämpe, en västsaharisk människorättsaktivist och en ledare för ursprungsfolk i Brasilien.

Fyra personer från fyra olika världsdelar tillkännagavs som årets Right Livelihood-pristagare vid en presskonferens på Utrikesdepartementet i Stockholm på onsdagsmorgonen. Pristagarna får nu en miljon kronor var av stiftelsen.

”Inspirerat många”

Greta Thunberg, 16, är den yngsta hittills som tilldelas det som ibland brukar kallas för ”det alternativa Nobelpriset”.

– Hon har inte bara skapat uppmärksamhet, hon har också förvandlat denna uppmärksamhet till politiska krav som hörs över hela världen. Hon har inspirerat många andra att engagera sig politiskt och detta i en generation som vuxna ibland påstår är en passiv och oengagerad generation, säger Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood-stiftelsen.

Den svenska klimataktivisten får priset ”för att med utgångspunkt i vetenskapliga fakta inspirera till och stärka politiska krav på omedelbara åtgärder mot klimatförändringarna”.

Tre till prisas

Människorättsaktivisten Aminatou Haidar från Västsahara tilldelas priset ”för sin orubbliga ickevåldskamp för självständighet och rättvisa åt Västsaharas folk, trots tortyr och förföljelse”.

Den kinesiska advokaten Guo Jianmei prisas ”för hennes banbrytande och ihärdiga arbete med att säkra kvinnors rättigheter i Kina”.

Davi Kopenawa och organisationen Hutukara Yanomami Association, som han är medgrundare till, får priset ”för deras outtröttliga och modiga arbete med att skydda Amazonas skogar och biologiska mångfald, liksom ursprungsfolkens landområden och kultur”.

­- Det de fyra har gemensamt är att de är praktiska visionärer. De har fått människor runt hela världen att stå upp mot orättvisor och för en hållbar framtid, säger Ole von Uexkull.

Fakta om priset

Right Livelihood-priset, som ibland kallas ”det alternativa Nobelpriset”, instiftades 1980 och delas i år ut för 40:e gången. Det grundades av den svensk-tyske filatelisten Jakob von Uexkull som sålde delar av sin frimärkssamling för att finansiera priset. Med hjälp av privata donationer kunde fonden sedan växa.

Numera leds stiftelsen av systersonen Ole von Uexkull. Årets prisutdelning kommer att ske vid en ceremoni i Stockholm den 4 december.

Källa: Right Livelihood Award

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.