Grillkol kan komma från illegala avverkningar

Uppdaterad
Publicerad

En del av den kol vi använder på grillen kan komma från illegalt avverkade skogar i Afrika och Sydamerika. Men det är något som i stort sett är okänt i konsumentledet, enligt Naturskyddsföreningen som nu arbetar med kontroll och miljömärkning av grillkol.

– Man pratar mycket om vad man grillar och vilket kol som brinner bäst. Men det är få som talar om var kolet kommer ifrån, och vad det innebär för de människor och den miljö som finns där, säger Emanuel Blume på Naturskyddsföreningen.

Som konsument kan det vara svårt att veta varifrån grillkolen kommer. På påsen kan det stå att den importerats från Polen eller Ukraina, men det kan betyda att kolen bara packats om där, medan ursprungsländerna kan vara till exempel Nigeria eller Namibia.

– Väldigt ofta har man illegal export i de aktuella länderna, så det står inget om detta i de officiella exportsiffrorna.

Lågavlönade skadas av sot

– Att vi börjat jobba med grillkol beror på att mycket av kolen kommer från illegala avverkningar där man använder ineffektiva metoder. Det krävs väldigt mycket träd för att göra väldigt lite kol. Och människorna jobbar ofta i utsatta situationer, de är lågavlönade och kan skadas av sot och andra artiklar dom de andas in, säger Emanuel Blume.

Även om kolets ursprung inte är välkänt i konsumentkretsar försöker många organisationer komma till rätta med problemet.

– Både FN och stora miljöorganisationer jobbar med den här frågan, men det finns fortfarande väldigt lite information till den som köper kol i affären, säger Emanuel Blume.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.