Foto: TT

Griskultingar slås ihjäl även i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Att sjuka och undernärda grisar slås ihjäl förekommer även i Sverige. Det säger Ingemar Olsson, ordförande i Sveriges Grisföretagare. – Om ett djur lider så ska det avlivas, och då är det hårt slag bakhuvudet som gäller. Det är dock inget som sker systematiskt, säger han. Men även om metoden är laglig så är den riskfylld, menar forskare på Sveriges lantbruksuniversitet.

I Danmark avlivas sjuka och undernärda kultingar genom att slås mot betonggolvet eller grisboxen. Det rapporterar Ekot i dag. Beteendet är en konsekvens av att grisnäringen medvetet avlat fram allt större kullar, då föds också allt fler undernärda och sjuka kultingar som har svårt att överleva.

”Snabbaste och lindrigaste sättet”

Även i Sverige får man avliva djur genom att slå ihjäl dem, något som också förekommer enligt Ingemar Olsson, ordförande i Sveriges Grisföretagare.

Danska kultingar slås ihjäl

– Vi har en djurskyddslag som säger att ett djur som lider ska avlivas så fort som möjligt. Det står tydligt. Och då är det hårt slag i bakhuvudet som gäller. Det är det snabbaste och lindrigaste sättet.

Metoden används när det gäller sjuka och skadade djur men även underviktiga.

– En gris som är undernärd och lider är också sjuk, och vi har skyldighet ta bort djur som lider. En väldigt liten gris är inte fullt utvecklad och då finns kanske ingen chans att rädda den.

Det handlar dock inte om någon systematisk metod att få bort smågrisar säger Ingemar Olsson. Han menar att Sverige snarare har för få grisar som överlever.

– Det är en väldig skillnad mellan svensk och dansk grisuppfödning. I Danmark ligger suggorna fixerade i boxen medan de i Sverige går fritt bland sina kultingar, vilket gör att kultingarna ibland kläms ihjäl. Vi måste försöka ta hand om de vi får istället eftersom vi har för få som överlever.

”Kanske bara svimmar”

Men metoden med att slå ihjäl kultingar är riskfylld menar Bo Algers, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet och expert på svinproduktion.

– Man måste ju försäkra sig om att de verkligen dör. Om man inte slår tillräckligt hårt så kanske de bara svimmar av och inte dör direkt. Man borde i så fall avbloda dem (tömma grisen på blod reds. anm) så att man vet att de inte lider. Det görs inte i dag.

Förekommer det att grisar som slås ihjäl inte dör utan får lida istället?

– Det finns en uppenbar risk.

Finns det någon bättre metod än att slå ihjäl dem?

– Man kan ge dem en spruta med ett narkosmedel som avlivar dem. Det kanske är mer skonsamt.

Avblodning ingen skyldighet

Att, som Bo Algers efterfrågar, helt tömma ihjälslagna kultingar på blod för att försäkra sig om att de faktiskt dör är ingen skyldighet för uppfödare i dag. För att få till en sådan praxis skulle kraven behöva ändras menar Ingemar Olsson, ordförande i Sveriges Grisföretagare.

– Då måste man ändra i djurskyddslagen, då måste den skrivas om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Danska kultingar slås ihjäl

Mer i ämnet