Johan Tiljö är rädd att den nya klimatpolitiken kommer innebära höjda kostnader för honom och hans familj.

”Miljödebatten har blivit kidnappad av dem som har råd att äta ekologiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Fyrpartiuppgörelsen i januari innebär att miljöskatterna ska öka med sammanlagt 15 miljarder kronor. Men på landsbygden är många oroade för ökade bensinkostnader.

– Det blir en ekonomisk fråga om man ska kunna vara klimatsmart, säger Johan Tiljö, som bor i det lilla samhället Fornåsa i Östergötland.

Johan Tiljö bor i Fornåsa i Motala kommun, där han arbetar på en bilskrot. De plockar isär gamla bilar och säljer reservdelar, och både i vardagen och i jobbet kör Johan Tiljö en hel del bil. Regeringens nya klimatpolitik, med så kallad grön skatteväxling, kan betyda att det blir högre bränslekostnader för honom och familjen.

– Om man har en tajt budget och priset på drivmedel ökar, så måste man pruta på något annat. Vad ska vi dra in på dra in på då? Ska inte barnen gå på kulturskolan eller kunna ha några aktiviteter?

Agenda

Johan Tiljö säger att han köper närproducerad mat och bryr sig om klimatet, men att politiken slår orättvist beroende på var man bor, och hur mycket man tjänar.

– Man ska äta ekologiskt och köpa elbil för någon miljon, men många har inte möjlighet att göra det. Det blir en ekonomisk fråga om man ska kunna vara klimatsmart.

”Saknas en medvetenhet”

Och Johan Tiljö får medhåll av forskare, som varnar för att regeringens nya klimatpolitik kan öka klyftorna i samhället.

– Jag ser att det saknas en medvetenhet om sociala rättvisor i den nya regeringsöverenskommelsen, säger Anna Kaijser, miljö – och rättviseforskare på Linköpings universitet.

– Det handlar om att i varje enskild åtgärd ställa frågor. Vilka grupper kan drabbas av klimatförändringen i sig, och av den tänkta åtgärden? Hur kan vi jämna ut effekterna så att de inte slår mot redan utsatta grupper?

Bensinen tände gnistan i Frankrike

En klimatpolitik som upplevs som orättvis kan få stora negativa effekter. I Frankrike startades Gula västarnas protester just i samband med miljöskatter på bensin och diesel. De stundtals våldsamma protesterna har nu varat i flera månader.

Anna Kaijser ser en risk för en liknande utveckling i Sverige.

– Gula västarna är ett uttryck för ett missnöje med höjd bensinskatt, men även nedskärningar i välfärden. För man en politik som upplevs öka klyftorna samtidigt som bensinskatten höjs så kan det leda till missnöjesyttringar, säger hon.

För Johan Tiljö i Fornåsa handlar det om att ha råd att bo kvar på landsbygden.

– Miljödebatten har blivit kidnappad av dem som kan göra bra saker – de som har råd att äta ekologiskt. Det slår snett tycker jag, säger Johan Tiljö.

Se mer om klimatskatter i kvällens Agenda, då miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) intervjuas. Programmet sänds klockan 21.15 i SVT2 och går att se här.

Grön skatteväxling

Grön skatteväxling innebär att skatten höjs på sådant som är miljöfarligt, samtidigt som skatten sänks på annat, till exempel arbete. I januariuppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Mijöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna ingår en grön skatteväxling på 15 miljarder.

Hittills har det nämnts förändringar som ska ge cirka tre miljarder i höjda skatter:

Flygskatten

Sopförbränningsskatt

Höjda kemikalieskatter

Slopade skattesubventioner för diesel i gruvindustrin

Höjd skatt för fossila bränslen i kraftvärmeverk

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet