Den sista rälsbiten sätts på plats till Gröna Lunds nya berg- och dalbana. Foto: TT 9 februari 2021

Branschen: Varje dag spelar roll

Uppdaterad
Publicerad

Inga lättnader i restriktionerna är att vänta under april. Restaurangbranschen och handeln var förberedda, men slår larm.

– Det blir i praktiken en partiell nedstängning, säger Jonas Siljhammar på branschorganisationen Visita.

Nöjesfälten är dock mindre kritiska.

– Det är för oss fortsatt bara att gilla läget, säger Lisebergs vd Andreas Andersen.

Folkhälsomyndigheten gör bedömningen att förändringarna i stället kan träda i kraft i månadsskiftet april/maj. Myndigheten begär därför att datumet ändras till den 3 maj.

För många verksamheter innebär det ytterligare tuffa veckor av utebliven inkomst.

– Det här måste betyda att FHM ser allvarligt på smittoläget och det enda vi egentligen kan göra är att avvakta, säger Parks and Resorts vd Christer Fogelmarck.

Företaget driver bland annat Gröna Lund i Stockholm och Fogelmarck poängterar att varje dag med ytterligare restriktioner är en smäll.

– Varenda gäst, varenda dag, varenda timme är såklart väldigt viktig.

”Gilla läget”

En del i förslaget som FHM vill att regeringen skjuter på är att Gröna Lund och Liseberg ska omfattas av samma regler som andra nöjesparker. I dag är de i juridisk mening så kallade stadigvarande tivolinöjen och får maximalt släppa in åtta personer. Men från den 11 april skulle de enligt förslaget kunna öppna om varje besökare får 20 kvadratmeter att röra sig på.

– Det är för oss fortsatt bara att gilla läget, det här var lite väntat, säger Lisebergs vd Andreas Andersen och fortsätter:

– Vi har jobbat med 1 maj som en hypotes. Problemet för oss är att vi har en ganska lång startsträcka så blir det ytterligare förseningar kommer det att vara tufft.

Stora konsekvenser för krogarna

För krogbranschen skulle en eventuell förlängning av stoppet mot alkoholförsäljning kvällstid få stora konsekvenser, enligt Jonas Siljhammar, som är vd på branschorganisationen Visita.

– Varje dag spelar roll för oss. Det blir i praktiken en partiell nedstängning och då behövs stödåtgärder och de saknas, säger han.

”Enorm skillnad”

Siljhammar efterfrågar en tydlig förklaring till varför klockan 20.30 har satts upp som en skarp gräns.

– För krögarna är det en enorm skillnad att kunna få in en middagsservering till kvällstid, men jag har inte sett någon förklaring till varför stängning 20.30 är bättre ur smittosynpunkt än 22.00, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.