Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Grundskolan ska bli helt mobilfri

Publicerad

Grundskolan ska bli helt mobilfri. Även på rasterna ska elever från årskurs 1-9 tvingas lämna ifrån sig telefonerna, enligt nya Tidöavtalet.

– Det är ett steg framåt i en viktig kulturförändring, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson.

Regeringen och Sverigedemokraterna är överens om att grundskolan ska bli mobilfri. Detta ska vara norm i hela Sverige, enligt Tidöpartierna.

Därmed måste skollagen skärpas. Rektorer ska kunna besluta om individuella undantag från mobilförbudet.

– Det är väl belagt nu att det naturliga är att man inte har mobiler i årskurs 1-9 under skoldagen, inte heller under rasterna. Vi måste öka inlärningen och kunskapsinhämtningen i svensk skola, säger Johan Pehrson.

”Fokus på riktiga livet”

Arbetsmarknads- och integrationsministern lyfter att hans egna barn varit drabbade av detta ”experiment” och att telefonerna använts för fritt i skolan, vilket inte har varit till någon fördel.

I klassrummen ska man vara fokuserad, och på rasterna ska man inte stirra ned i en skärm, säger Pehrson.

– Vi behöver ha fokus på det riktiga livet och det är skolan till för.

Rent praktiskt ska mobilerna samlas in på morgonen och sedan lämnas åter när skoldagen är slut, de får bo på ett slags ”telefonhotell”.

– Det torde inte vara världens svåraste fråga.

Införas snarast möjligt

Förra året ändrades skollagen så att mobiltelefoner i regel endast ska få användas vid undervisning efter lärarens instruktion och möjligheten att omhänderta telefoner ökade.

Men enligt en avhandling från Göteborgs universitet från 2022 är lagen problematisk på så sätt att eleverna behöver mobilen i skolarbetet och ändå hittar sätt ta med sig den in i klassrummet.

Johan Pehrson anser att de huvudmän som redan har infört mobilfria skoldagar har lyckats väl.

– Det har varit bra. Och nu har vi sett att det här har varit så pass bra att det borde vara utgångspunkten för alla skolor. Det är helt nödvändigt, inte minst i ljuset av Pisa-resultaten, säger han.

Mobilförbudet ska träda i kraft så fort som möjligt, men det kommer att ta något år att bereda förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.